„Zeneiség a fotográfiában” II. – The Stickfigures, Gombai Gellért zenekara

 

Gombai Gellért, a Szellemkép Szabadiskola egykori hallgatója diplomaesszéjének címe igazán kifejezően érzékelteti a fotográfus alkotói identitását. Diplomamunkájának bemutatása után zenekaráról, az iskola elvégzése óta folytatott fotográfiai tevékenységéről olvashatnak.

Kicsit Placebo-s, kicsit Killers-es, brit poppos és rockos hangulatú zenei dallamokkal lép közönség elé a feltörekvő The Stickfugures zenekar.

“A történet úgy kezdődött, hogy Tom Boros énekes-gitáros Seattle-ből ruccant át – tervei szerint – három hónapra meglátogatni magyar rokonait… nos, ennek már három éve.” – mesélte az együttes egyik gitárosa Gombai Gellért, akit nemcsak zenei, de fotós tehetséggel is megáldott a sors.

A The Stickfigures egy 2012 tavaszán alakult duóból kibővült zenekar, ami mai fennállásában 2013 nyarán kezdett el dolgozni. Hatással van rájuk a The Killers, a Radiohead, a Placebo és Tom Waits zenei világa.

_MG_8855

Tom révén a seattle-i rockhagyományok keverednek az európai, főleg a brit pop/rock elemekkel. Karakteres, erős énekhang párosul a néha-néha melankóliába hajló zenei kísérettel. Hangulatát tekintve kellemesen visszafogott rockos és popos, semmi esetre sem érfelvágós melankolikus.

A zenekar jelenleg első demó anyagán dolgozik, amihez klip is készül, miközben szorgosan jár fellépésekre, melynek egyik legutóbbi helyszíne a Budapesti Bálna épületében a Szellemkép Szabadiskola által szervezett esemény volt.

The Stickfigures

 

Gombai Gellért a zenekar egyik gitárosa, nemcsak a húrokkal, hanem képalkotással is játszik, 2013-ban végzett a Szellemkép Szabadiskola fotó szakán, fotográfusként.

Saját bevallása szerint leginkább az épített terek és az egyén kapcsolata foglalkoztatja, otthonosan az autonóm riport műfajában mozog. Fotóit a fény-árnyék erős kontrasztjában újrafogalmazódó terek jellemzik, elvonatkoztatva a helyszínek konkrétságától. Kevésbé dokumentál, inkább újra konstruál, játszik. Talán érthető, hogy leginkább Lucien Hervé munkái inspirálják.

Az iskola keretein belül már számos csoportos kiállításon vett részt, valamint néhány pályázaton is ért már el sikereket. Az egyik ilyen pályázat eredményeként a Mai Manó Ház falán is látható volt egy fotója, ami a Nap Képe is lett az online felületükön.

_MG_8859

A Nullahategy szervezet a következőket írta Gellértről egy a Zsivágóban készített interjú és egy bemutatófilm forgatása kapcsán:

„Egy város, amiben megszoktunk élni. Házak közt járda, azokat taposva indulunk a lökdösődésbe, előttünk nénik totyognak, előzünk, szemből dohányfüst pamacs, köhögések oldalról, ott egyszemélyes emberi tragédiák játszódnak észrevétlen, ismerős rágógumi-minták a járdán, szórólap vágódik a látómezőbe, aprót nem adunk, mert sietünk, közlekedünk, aztán megvárunk valakit a falnak dőlve, és a gyros szagával inhalálunk. Így működik a város, így működtetjük mi, a városlakók. Ehhez a dinamikus kavargáshoz mintegy háttér díszletként szolgál nekünk a város, házaival, tereivel, felületeivel; nehéz fölismerni időtlen, szemlélődő, különös arcát.

…aztán van, hogy lekésünk, hogy elmarad, hogy lemondták, vagy a bombariadó, és valahogy felborul a rend, és kívül kerülünk a saját időnkön. Ezekben a pillanatokban úgy sétálunk a céljaik felé haladó emberek között, mint egy szemlélődő turista, egy szellem. Ebben az antivilágban bandukolva aktuális gondolataink keresik a kapcsolódást a körülöttünk mozduló világhoz, keresik a jeleket, a fogódzókat, az addig rejtve maradt titkos történeteket.

Amíg viszont nekünk ez csupán alkalmi turistáskodás, egy gyakorlott vezető útmutatásai segíthetnek, hogy megtanuljuk a szemlélődésnek egy meditatív, egyszerre külső és belső formáját. Ezúttal Gombai Gellért fotóssal, a Szellemkép Szabadiskola egykori növendékével járjuk ezt a várost, ami talán egy távoli bolygó. „ (Nullahategy)

 

A zenekar tagjai:

Tom Boros: gitár, ének

Péter Ádám: basszusgitár

Gombai Gábor: dobok

Gombai Gellért: gitár

 

A bemutatófilm az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=fD_JxlZknc0

Gombai Gellért facebook oldala: https://www.facebook.com/gombaigellertfotografus

A The Stickfigures facebook oldala: https://www.facebook.com/thestickfiguresofficial

/Fülöp Noémi/