Zbigniew Libera: LEGO Koncentrációs Tábor

Zbigniew Libera (Pabanice, 1959) az egyik legérdekesebb és legfontosabb kortárs lengyel művész. A munkái – fotók, videók, installációk, rajzok – felforgató és intellektuális módon játszanak a kortárs kultúra sztereotípiáival. Átalakított játékokat is tervez – amelyek felfedik a nevelés és a kulturális kondicionálás mechanizmusát –, a leghíresebb a LEGO Koncentrációs Tábor (1996) című munkája. Ennek megalkotásától kezdve hivatalosan is az úgynevezett „kritikai művészet” egyik képviselőjének számít, de továbbra is szoros kapcsolatot tart a független művészeti körökkel.

„A célom az volt, hogy reflektáljak a huszadik század ikonjára, ami számomra a koncentrációs tábor. Az első koncentrációs tábort nem a németek és nem is az oroszok, hanem a britek hozták létre, a búr háborúk alatt Dél-Afrikában, 1905-ben. Amikor a LEGO sorozatot csináltam 1996-ban, Jugoszláviában dúlt a háború, és voltak koncentrációs táborok Boszniában, minden nap láthattuk ezeket a dolgokat a TV-ben. Ez volt a legfőbb oka annak, hogy úgy döntöttem, megcsinálom. Tehát ez nem egy specifikus történelmi utalás, és nem reprezentál semmilyen konkrét tábort. Ez nem Auschwitz, nem is az angol-búr háború koncentrációs tábora, nem is egy gulág, hanem A Koncentrációs Tábor.”

Szövegforrás:

Filippo Maggia (szerk.): Contemporary Photography from Eastern Europe: History Memory Identity. Skira Editore, Milánó, 2009.

/Gáspár Balázs/