Yvette Marie Dostatni: A gyülekezők

Manapság mindenféle különcködőknek tartanak összejöveteleket: Comic-Con, FanimeCon, DragonCon, és így tovább. Yvette Marie Dostatni A gyülekezők projektje azonban, amely több mint egy évtizede tart, az amerikai gyülekezetkultúra teljes spektrumáról ad képet. Abraham Lincoln hasonmásoktól kezdve a nercbundát viselő stricikig, a bohócoktól a swinger anyukákig, Dostatni sorozata mélyen amerikai a maga tarkaságában és excentrikusságában. A chicagói fényképész több mint húsz ilyen összejövetelt látogatott meg országszerte, hogy megörökítse ennek a szubkultúrának a különleges világát. Habár a képek gyakran humorosak, a fotós szándéka egyáltalán nem az, hogy viccelődjön a témáján, inkább megértéssel fordul az ilyen összejövetelek tagjainak megszállottsága felé.

Abe Lincoln

Idős nők, akik a fiatal férfiakat kedvelik

The Beatles

Polka

 „2002-ben egy kutyakiállításon voltam, amikor láttam apácákat menni lefelé, motorosokkal körülvéve. Azt gondoltam, ez érdekes lehet, úgyhogy követtem őket. Ekkor kezdtem el fotózni a motorosokat, az Egy Százalékos Motoros Klub tagjait, akik egészen addig soha nem engedték magukat lefényképezni. Amikor megnéztem a negatívokat, úgy találtam, ez egy érdekes szelete az amerikai kultúrának. Később az újságban és a rádióban kutattam az ilyen összejövetelek után, illetve a barátaim mondták, ha találtak valami érdekeset. Igazából nem a különleges összejöveteleket keresem, egyszerűen csak éppen ezek jöttek.

Koreai származású amerikai vegytisztítók

Godzilla

Godzilla2

Motorosok

Nem szoktam több napra maradni, inkább az a fajta személy vagyok, aki odamegy, megnyílik, bármi is van ott, úgyhogy csak néhány órát maradok. Általában egyedül vagyok, körbesétálgatok, az idő jó részét beszélgetéssel töltöm, aztán elkezdek fotózni – nem csak úgy bemegyek és elkezdek kattogtatni, főleg mivel egy nagy teljesítményű vakut hordozok magamnál, úgyhogy néha kényelmetlenül érzem magam, hogy megvakítom az embereket.

'Player Ball' Stricik

Player Ball' Stricik

Soha nem éreztem nehéznek, hogy kapcsolatot teremtsek azokkal az emberekkel, akikkel ezeken a helyeken találkozok. Nem találom őket furcsának, vagy bármi ilyesmi. Úgy gondolom, mindenkinek megvan a saját története, titka, szenvedélye. Egyszerűen csak érdekel, hogy mi teszi őket mássá. Megértem őket, mert például én is szenvedélyes biliárdjátékos vagyok, és néha úgy érzem magam, mintha a A nagy Lebowski című filmben lennék. Nagyon érdekesnek találom ezeket az embereket, nem csak lefotózni őket, hanem találkozni velük – mert nekem, ez nem csak a fotográfiáról szól, hanem a tapasztalatról is.

Képregény(Comic)

Szőrmefesztivál

Szőrmefesztivál

Minden ilyen esemény különböző: a stricik gyülekezetén Snoop Dogg és Bootsy Collins is feltűnt, teljesen megőrült az egész hely. A rendőrségnek el kellett terelnie a forgalmat, hogy Snoop be tudjon jönni – az egész egy kis lebujban volt. A bohócok minden évben hosszabb időre gyűlnek össze, néhányan Dél-Amerikából és Indiából jönnek, hogy a saját „törzsük”-ben lehessenek, a sajátjaikkal, ez olyan mint egyfajta hazatérés a családhoz. A törpék gyülekezetén az egész hotel át lett alakítva számukra, mindenhol zsámolyok voltak, hogy elérjék a dolgokat.

Bohócok

Bohócok

Azt hiszem, mint ország, különbözünk. Amikor elérünk egy bizonyos kort, elhagyjuk a saját otthonunkat, más városba megyünk és elveszítjük a kapcsolatot a családunkkal. Sok európai ember, aki látja A gyülekezőket, azt mondja majd: ››olyan fiatalon elhagyod a családod, és úgy tűnik, hogy vissza akarsz menni és megtalálni azokat az embereket, akik olyanok mint te, hogy érezd a közösséget, az embereket akikkel kijössz és beszélhetsz velük‹‹. És azt gondolom, ez a mi kultúránk. Elhagyjuk a családunkat és egy darab ottmarad belőlünk, amikor kollégiumba megyünk.

Kisállat kereskedés

Ezek az összejövetelek lehetőséget adnak az embereknek, hogy azok lehessenek, akik akarnak. Ez egy módja annak, hogy önmagad legyél, egy olyan világban ahol az idő kilencvenkilenc százalékában tettetned kell, hogy valaki más vagy. Nem lenne jó, ha az  emberek a képeimre nézve őrülteket látnának, mert nem gondolom, hogy ezek az emberek azok lennének. Úgy gondolom, mindenkinek megvan a saját, különleges szenvedélye. Azt szeretném, ha ezeket a fényképeket nézve az emberek saját magukat látnák.”

Minden, aminek köze van a szerelemhez'

Forrás:

http://lenscratch.com/2014/12/yvette-marie-dostatni-the-conventioneers/

http://roadsandkingdoms.com/2015/the-conventioneers-qa-with-yvette-marie-dostatni/