Robert Mapplethorpe

Hol a határ a művészet és a pornográfia között? Erre a kérdésre kereste a választ  a Birmingham City University egyik hallgatója is, egy spanyol diáklány, 1998-ban. Az egyetemi könyvtárban egy Mapplethorpe kötetben talált néhány képet, melyeket illusztrációként szeretett volna használni. A képeket elvitte előhívatni, a labor azonban a fotók láttán a rendőrséghez fordult. Így végül a bíróság döntött arról, hogy mi az obszcenitás kritériuma.

Robert Mapllethorpe 1946. november 4-én született és egy kertvárosi házban nőtt fel öt testvérével. 1963-ban New York-ban, a Pratt Intézetben kezdett festészetet és szobrászatot tanulni, végül diploma nélkül hagyta ott 1970-ben az iskolát.

Ekkoriban még egyáltalán nem érdekelte a fotózás, bár már használt képeket alkotásaihoz. Ezeket azonban magazinokból tépte ki. 1967 óta együtt élt Patti Smith énekesnővel, aki egy könyvesboltban dolgozott és keresetével barátját is támogatta. Ugyan 1974-ig együtt éltek és barátságuk mindig szoros maradt, Mapplethorpe ezután már nyíltan felvállalta homoszexualitását.


Első fotóit egy polaroid géppel készítette, mindössze azzal a szándékkal, hogy ne mások képeit kelljen a saját alkotásaihoz felhasználnia. Úgy érezte, hogy ez így őszintébb. Főleg saját magát fotózta ekkor még, de hamarosan kialakultak kedvelt témái: a virágok, a portrék és a szexualitás. A 70-es évek második felében sok időt töltött a New York-i szado-mazo világ képi dokumentálásával. 1977-ben volt két első komolyabb kiállítása, az egyik a Holly Solomon Galleryben, a virágokról készült képeivel, a másik a Kitchenben férfi aktjait és szado-mazo képeit mutatta be.

1971-ben ismerkedik meg John McKendry-vel, aki a Metropolitan Museom of Art kurátora. McKendry veszi neki első fényképezőgépét, és elviszi Mapplethorpe-ot Európába, ahol gazdag gyűjtőknek is bemutatja.

A másik fontos barát, aki nagy hatással volt fotós pályájára szintén kurátor, ő Sam Wagstaff, aki nem csupán barátja, de szeretője is Mapplethorpe-nak. A 80-as években fél millió dollárt ad Mapplethorpe-nak egy saját stúdió vásárlására. A pár egészen 1987-ig együtt van, Wagstaff haláláig. Ekkorra már Mapplethorpe is tudja, hogy barátjához hasonlóan őt is megfertőzte a HIV-vírus.

Művészi pályafutása a csúcsponton van, 1988-ra négy nagy kiállítást is szerveznek műveiből: az amszterdami Stedelijk Museumban, a New York-i Whitney Museum of American Art-ban, a philadelphiai Institute of Contemporary Art-ban és a londoni National Portrait Galleryben.

Mapplethorpe 1989. március 9-én meghal AIDS-ben. Az Institute of Contemporary Art folytatja vándorkiállítását a művész halála után is, azonban az eredetileg a kiállítást felvállaló washingtoni Corcoran Gallery of Art bejelenti, hogy hajlandó megrendezni a kiállítást a homoerotikus fotók miatt. A galéria kurátora, Christina Orr-Cahall attól tartva, hogy intézményétől megvonják az állami támogatást, ha obszcén képeket állít ki, inkább a biztonságot választja és visszalép. Helyette végül Washington Project for the Arts rendezi meg a kiállítást – óriási sikerrel.

Halála előtt, 1987-ben Mapplethorpe létrehozza a Robert Mapplethorpe Alapítványt, mely két célt tűzött ki maga elé: a fényképeket kiállító múzeumok és az AIDS kutatás támogatását. A botrányok azonban azóta se kerülik el Mapplethorpe művészi hagyatékát, képei és albumai a mai napig port kavarnak.