Prix Pictet Fotográfiai Nagydíj: ERŐ

A Prix Pictet (www.prixpictet.com) az első olyan nagydíj a világon, amelyik, a genfi Pictet & Cie bank támogatásával, valamint a Financial Times kiadvánnyal együttműködésben, a fotóművészetet és fenntarthatóságot kapcsolja össze. Célja, hogy a fotográfia erejét felhasználva közvetítsen alapvető üzeneteket a globális közönségnek az új évezred társadalmi és környezeti kihívásairól. A Prix Pictet nagydíj tiszteletbeli elnöke Kofi Annan, a korábbi ENSZ Főtitkár; a díj bizottságának elnöke Stephen Barber, ügyvezetője Michael Benson.

A tematikus pályázat a 2012. évben a Hatalom témája köré épül (korábbi évek témái: Föld, Víz, Növekedés). A 100 000 svájci frank pénzdíjazású verseny díjazottai a világ számos országának különböző szakmai szervezetei, illetve a vizuális művészetekben elismert szakemberei által jelölt fotográfusok közül kerülnek ki; a nagydíj és a különdíj odaadományozásáról egy független zsűri dönt a fotográfus által az adott tematikában benyújtott sorozat alapján egy előválogatást követően. A shortlist-re kerülő, valamint nagydíjas művészek alkotásaiból a 2012. októberi díjátadót követően utazó kiállítás indul, így segítve azt, hogy a díj üzenete minél szélesebb rétegekhez eljusson. A díj szakmai jelentőségét mutatja, hogy a shortlist művészeinek listáját az arles-i fotófesztiválon jelentik be, míg nagy kiállításnak és a díjátadónak a londoni Saatchi Gallery ad otthont.

Idén először, továbbá első magyar partnerként kapcsolódik be a nagydíj programjába a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház; a döntősök kiállításának befogadásával egy értékálló, szakmaiságában is kimagasló kezdeményezés részévé válik, s, a jövőbeli egyéb együttműködések alkalmával, tovább tágítja a magyar fotográfia nemzetközi megmutatkozási lehetőségeit.

A korábbi döntősök, díjazottak közül pár név: Andreas Gursky, Taryn Simon, Robert Polidori, Edward Burtynsky, Thomas Struth és mások.

Kiállító művészek: Luc Delahaye (I. helyezett), Robert Adams, Daniel Beltrá, Mohamed Bourouissa, Philippe Chancel, Edmund Clark, Carl De Keyzer, Rena Effendi, Jacqueline Hassink, An-My Le, Joel Sternfeld, Guy Tillim.

Időpont: 2013. január 17. – február 24.

Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks