Pecha Kucha Night vol 41. – Special Edition Szellemkép – Juhász Norbert és Dévai Zoltán – 4. rész

Architektúra a fotográfián – fotográfia az architektúrán

tdk-tablo02

A címben említett két komplex, hasonló de mégis más alkotói tevékenység találkozik. Megállnak, majd baráti beszélgetésbe merülnek. Az egyik a másikról beszél, a másik az egyikről. Beszélgetnek: nem a teremtésükről, jövőjükről, hanem hétköznapjaikról. Nem mindenről, hanem a közös témákról, közös nyelven. Nem akarják egymást meggyőzni vagy megváltoztatni, nem akarnak egymásra hasonlítani – egyszerűen csak ismerkednek. Az architektúra a fotón van, a fotó az architektúrán van.
Ennek a párbeszédnek a szócsövei jelen esetben mi – az alkotók – vagyunk. Nem akarunk létrehozni egyetemes igazságot, csak ennek a találkozásnak egyfajta olvasatát, a miénket mutatjuk be. Ez csak egy fejezet a két művészet “barátságának” regényében.
TDK-nkban az építészet és a fotó műfajokat szeretnénk egyenrangú felekként összehozni egymással. Nem építészeti fotót (ahol a fotó alárendeltje az épületnek) és nem a fotó számára létrehozott díszletet (az architektúra a fotó alárendeltje) akarunk készíteni, hanem egy egymásra kölcsönösen ható aktust, gondolatiságot szeretnénk életre kelteni.

tdk-02

Lehetséges-e ez egyáltalán? A fényképész jellemzően egy térbeli szituációt képez le egy síkbeli elemmé, melynek általában továbbra is fontos része marad “térbelisége”. Az építész síkban – rajzokon – kommunikálva, síkokból hoz létre teret. Mindkét szereplőnek fontos a tér: egyik síkká absztrahálja, másik síkok segítségével hozza azt létre. Annyira közel táncol a két fél egymáshoz, hogy szerintünk lehetséges. Ha az architektúra megnyílik a fotográfia felé és médiumává válik, térbe kihúzva a – geometriai értelemben – lapos fotót, míg a fotó pedig az architektúráról készül, majd akár újra síkká alakítja a térbe húzott képet egy másik nézőpontból, akkor mindkét fél megszólalt: sikerült párbeszédre sarkallni őket.

/Juhász Norbert és Dévai Zoltán/

A teljes dolgozat itt letölthető: https://tdk.bme.hu/EPK/kepmuv/Architektura-a-fotografian-fotografia-az

tdk-tablo01