Hemző Károly-díj pályázat 2015

A Hemző Alapítvány az idén második alkalommal hirdeti meg a Hemző-Károly-díj pályázatát. A díjat évente egyszer ítélik oda a művész születésnapján, június 11-én. A díj egy oklevél és a Kuratórium által meghatározott pénzösszeg, illetve kiállítási lehetőség a Magyar Fotográfusok Házában.

Névtelen

Kik pályázhatnak?

A díjat az a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző évben. A díj kollekcióra, illetve egyetlen képsorozatra is megítélhető. A zsűri olyan fotográfiákat vár, amelyek Magyarországon vagy magyar lakta területeken készültek a mindennapi életről, a művészet, tudomány, sport, szabadidő, a privát élet történéseiről.

 A jelölés módja

A díjra az Hemző Károly Alapítvány Tanácsadó Testületének (TT) tagjai jelölhetnek fejenként három-három fotográfust. A pályázni szándékozók a TT tagjanak küldhetik el megszerkesztett fotóanyagukat, illetve maximum 800 karakterest szöveges leírást.

 A jelölők

A Tanácsadó Testület állandó tagjai: a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője, dr. Lengyel Beatrix lengyel.beatrix@hnm.hu, a FSZEK Budapest Gyűjteményének vezetője, Sándor Tibor santib@fszek.hu és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, dr. Szabó Lajos lszabo@sportmuzeum.hu.

A Tanácsadó Testület ideiglenes tagjai: Cseke Csilla csekecs@mti.hu, az MTI-Fotó szerkesztőségvezetője, Barakonyi Szabolcs szabolcs@mail.index.hu, az index-hu rovatvezetője, Molnár Zoltán molnarzoltan16@gmail.com fotográfus, tanár, Szalmás Péter szalmasp@gmail.com , a Magyar Olimpiai Bizottság fotósa, Hajdú D. András hajdua@gmail.com, az abcug.hu munkatársa.

 A zsűrizés

A Hemző Károly-díjről a Tanácsadó Testület jelölései alapján a kuratórium tagjai döntenek. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója. Tagjai: Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András. Több szinte egyenértékűen színvonalas pályamű esetén a zsűri finalistákat hirdet, és közülük választja ki a nyertest.

 Határidők

Jelölés határideje: 2015. május 31.

Zsűrizés: 2015. június 8.

Díjkiosztás: 2015. június 11. Mai Manó Ház Napfényműterem, egyben a tavalyi győztes, Hajdú D. András tárlatának megnyitója

 

/kép forrása: http://maoefoto.blogspot.hu/2012/09/hemzo-karoly-hodolat-bajnoknak.html/