Diploma 2021. – Szemán Ferenc

A Szellemkép idei végzős évfolyamának diplomaféléve a mindannyiunkat érintő vírushelyzet miatt merőben újszerű félév volt, a konzultációk átkerültek az online térbe, a Dob utcai kávészüneteket felváltotta laptop előtti ücsörgés egy bögre forró teával. Az online oktatás kiállta a próbát, a hallgatók visszajelzései alapján a konzultációk hasznosak és és gördülékenyek voltak. Az online diplomavédésen bemutatott diplomatervek és a benyújtott esszék azt mutatják, hogy minden szempontból teljes értékű félévet zártunk.

Cikksorozatunkban a 2021. tavaszi félév végzős hallgatóinak diplomamunkáit szeretnénk bemutatni: hét hallgató, hét teljesen különböző fotográfiai látásmód, hét műfajban, formanyelvben, témaválasztásban teljesen eltérő munka. Ami közös bennük, a munkák magas színvonala mellett, hogy minden hallgató a saját szívéhez, jelenlegi élethelyzetéhez, gondolataihoz közel álló témát választott.

Szemán Ferenc: 42-es körzet

(konzulens: Drégely Imre)

A bolygónkat sújtó világméretű járvány, ökológiai katasztrófát előrevetítő tudományos krízis,különböző ősi világvége legendák, földönkívüliekkel kapcsolatos összeesküvés elméletek idejét éljük. Ezek a hatások inspiráltak fotósorozatom elkészítésében. Munkámban egy valóságos földrajzi helyen egy elképzelt történet jeleneteit láthatjuk. A cím több jelentéssel is bír a történetünk szempontjából. A helyszín a 42-es számmal jelölt körzet. Vagy ha tetszik nevezhetjük akár Zónának is. Jól definiált, a térképeken bármikor egzaktul meghatározható helyet takar. Képeim ezen a helyen készültek. A reális táj valóságával szembeállított absztrakt jelek, fényjelenségek testesítik meg a fikciót, illetve a fikciót erősíti a 42-es szám ami jelentős szerepet kap a sci-fi irodalomban is, amely nem más mint maga A Válasz. Egy másik műben szuperintelligens pándimenzionális lények – akiknek az egérformája csak a mi dimenziónkba való betüremkedés, – feltették a kérdést szuperszámitógépüknek, Bölcs Elmének az életről, a világmindenségről meg mindenről. A gépnek hét es fél millió évig tartott, hogy kiszámolja a választ, ami a 42 volt. Legalábbis Douglas Adams az Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozat szerzője szerint. Azóta a 42-es szám az ilyesfajta irodalom kedvelői körében mintegy kultikus jelentőségű. ( amennyiben ez lehetséges egy matematikai fogalom esetében). Tehát a számmal jelölt helyszín bizonyos szempontból a valóság és a fikció határán található paradox realitás. Bizonyos ismeretlen eredetű események következtében furcsa fényjeleket, fényjelenségeket lehet tapasztalni. Ezek a jelek többnyire alkonyatkor vagy éjjel figyelhetők meg. Az eredmény egy sajátságos jelrendszer, titokzatos szimbólumok összessége. A terület elzárt, nem ajánlott ebben a körzetben tartózkodni. Időnként felbukkan egy-egy felfedező esetleg eltévedt turista bizonyos esetekben csoportok látogatják divatos kifejezéssel “katasztrófa turizmus” de jellemzően kihalt a terület. A jelenségeket kiváltó okokra nincs egyértelmű magyarázat, a világunkban előforduló fentebb említett anomáliák bármelyike megtörténhetett itt.