Diploma 2015 – Badacsonyi Ferenc

A Szellemkép 14. végzős évfolyamának  diplomamunkái nem csupán egy professzionális szakképzés végtermékei, hanem egy három éve kezdődött, ám teljes mértékben remélhetőleg soha be nem fejeződő önkeresési folyamat első igazi gyümölcsei is. Egyszerre hivatottak bemutatni az utat, amit a hallgatók idáig megtettek, és amerre folytatni kívánják azt. Ennek megfelelően az egyes fotósorozatok műfajukban, témaválasztásukban és formanyelvükben is merőben eltérőek, és bátran merítenek inspirációt a fotográfia történelmének bármely korszakából. Egyetlen közös pontjuk az, ahogyan a képre, mint médiumra tekintenek: saját belső igazságuk megtestesítőjeként. A továbbiakban minden héten bemutatjuk egy hallgatónk diplomamunkáját.

Badacsonyi Ferenc – Elvágyódás

A videoportré mint műfaj a fotográfia és a film sajátos ötvözete: fényképszerű portré-beállítások, a felvételek viszont perceken át készülnek. A diplomamunkának készített sorozatom címe az Elvágyódás. Portréim alanya egy harmincas éveinek végén járó nő különböző hétköznapi helyzetekben történő ábrázolása. A hétköznapinak tűnő szituációk ábrázolása során a képekből ugyanakkor valami megfoghatatlan nyugtalanság, elvágyódás érzése árad.
Diplomamunkám elkészítése során az volt a célom, hogy ötvözzem a fotográfia képi világát a videó adta további lehetőségekkel. Ha csak szimplán fotografáltam volna ezeket a jeleneteket, nem értem volna el ugyanezt a hatást. A fotó alapján azt gondoljuk, hogy egy adott pillanatot örökítettünk meg – megfagyasztottuk és kimerevítettük az idő egy szeletét – de a következő pillanatban már valószínűleg egy teljesen más szituációt tudtunk volna megörökíteni. Azzal viszont, hogy hosszú perceken át készültek a felvételek, tudtam érzékeltetni a nyugtalanságot. Ezeknél a felvételeknél tovább tart egy adott eseménysor, mint várnánk, mintha az egyén elhagyta volna azt a közeget, ahol fizikálisan jelen van, és egy teljesen új dimenzióban létezne. És itt érzünk valami időn kívüli állapotot.

 

 

Konzulens: Zagyvai Sára

A további videók a következő csatornán érhetőek el: https://www.youtube.com/user/feco71/videos

A diplomamunka letölthető a cikk forrás oldaláról:

http://szellemkepdiploma2015.hu/index.php/badacsonyi-ferenc/