BUDAPEST 100 – élmények és értékek a százéves házakban IV.

A Budapest100 és a  Szellemkép Szabadiskola közötti együttműködés keretében egy folytatásos sorozatban mutatjuk be hallgatóink a százéves házak ünnepén végzett munkáját, eredményeit, tapasztalatait.

A rendezvény keretében a főváros különböző területein található, 100 éves épületekbe tekinthettek be az érdeklődők az április 26-27-ei hétvégén. A csatlakozó épületek helyszíneit, illetve a készülő tablókat pedig a következő linken követhetik nyomon: http://budapest100.hu/terkep/2014

A SZELLEMKÉP SZABADISKOLA hallgatóinak benyomásai az együttműködés kapcsán IV.

“A Budapest100 idei programjához én mindössze egyetlen egy házat fotóztam, mint később kiderült: pont egy mégsem százéveset.
attila-29-gyulaisz-01_kicsi attila-29-gyulaisz-02_kicsi
Gyulai Szilvia fotói
Arról ugyanis a levéltári feljegyzések mélyen hallgattak, hogy az Attila út 29. szám alatti háznak csak az építési engedélye százéves, az épület maga jó pár évvel fiatalabb. A lakók pedig az adatok pontatlanságáról mit sem sejtve, már lelkesen szervezkedtek, készülődtek az ünneplésre. Ezek után senkit sem lepett meg, mikor végül mégis úgy döntöttek, hogy a ház “fiatal” kora ellenére is részt kívánnak venni a programban. Ha másért nem, azért, hogy széles körben ünnepelhessék meg az egyik kedves lakó, Dady néni 100. születésnapját. Így történhetett, hogy idén egy csak majdnem százéves ház is szerepelt a Budapest100 térképén.

attila-29-gyulaisz-09_kicsi

attila-29-gyulaisz-11_kicsi

Gyulai Szilvia fotói
A ház maga a forgalmas Attila úton, a Budai Vár lábánál található. Vasárnap ebédidőben jártam ott. Rántott hús és sütemény illat, evőeszközök csörömpölése, nevetések, beszélgetések zaja kísérte utamat a lépcsőházban. A ház megannyi szép részlettel büszkélkedhet, a lakók kedvesek, a környezet szép, tiszta. Kár lett volna még éveket várni arra, hogy kinyíljon a ház kapuja az érdeklődő látogatók előtt. Aki ott járt, részt vett az ünneplésben, minden bizonnyal kicsit sem bánta ezt az előrehozott születésnapot. Folyt.köv. 11 év múlva.

A ház adatlapja: hhttp://budapest100.hu/hazak/attila_ut_29..1666.html?&pageid=213” (Gyulai Szilvia, harmadéves hallgató)