A hét fotósa: Andreas Feininger

Andreas Feininger 1906. december 27-én született Párizsban (dédapja révén amerikai állampolgárként), fiatalkorát viszont már Németországban töltötte, ahol apja, a festő Lyonel Feininger a Bauhaus iskola egyik tanára volt. Feininger maga is itt tanult, építésznek készült.

Az építészet mellett azonban egyre jobban kezdte érdekelni a fotózás, első képeit 1930 körül publikálta. 1932-ben Párizsba emigrált, ahol Le Corbusier mellett kezdett dolgozni. Útja innen Stockholmba vitte, majd 1939-ben New York-ba költözött, ahol már teljesen a fotózásnak szentelte életét. Hamarosan a LIFE-nak kezdett dolgozni, közel húsz éven át, 1962-ig állt fotóriporterként a magazin szolgálatában. Eztán élete végéig szabadúszóként dolgozott és könyvei (egy sor fotográfiai tankönyvet írt) publikálásának szentelte magát. 1999-ben New York-ban hunyt el.

 

Munkássága szinte példa nélküli abban, amennyire széles spektrumot ölel át, spontán utcai fotóktól kezdve a városképeken át tájképek és csendéletek is megtalálhatók nála. Életműve meghatározó jelentőséggel bír a mai napig, egyike azon fotósoknak, akik számára a kompozíció és a mondanivaló, tartalom és forma egyforma jelentőséggel bír. Egyszerűségre, strukturáltságra törekedett, de fontosnak tartotta, hogy képei üzenetet hordozzanak a néző számára.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz facebook közösségünkhöz! Kattints ide.