A fotográfia és a tánc különös duettje II. – Laczkó Péter a vándorfényképész

laczkopeti

Míg a munkásságával csodálatot kiváltó Dusa Gábor képeinek helyet adó Galériát megtölti a lélegzetelállító képek által varázsolt különös hangulat, addig április 10-től a Színház Kerengő Galériáján a Szellemkép Szabadiskola 20 éves jubileumi rendezvénysorozatának keretein belül egy különféle archaikus technikákkal és camera obscurával készült fotográfiákat bemutató kiállításra kerül sor. A tánc világnapja köré szerveződő eseménysorozat keretében pedig, április 26-án és 27-én a Magyar Mozdulatművészeti Társulat performanszával egybekötött, életnagyságú Camera obscura bemutatóra kerül sor, Laczkó Péter vezénylésével.

Izgalmas dolog ez. Hamarosan elérkezik az idő, mikor sor kerül a Nemzeti Táncszínház és a Szellemkép Szabadiskola évek óta jól működő kapcsolatából születő izgalmas kooperáció újabb felvonására. Két olyan neves intézmény, amely a maga műfajában kiváló dolgokat alkot. Találkozásuk pedig minden egyes alkalommal kísérlet „két különböző, ám gyökereiben összekapcsolódó” művészeti ág randevújára.

laczko_peti_arckep

És hogy ki is Lackó Péter valójában? Vándorfényképész? Képfényező? Képörökész? Azt hiszem, e jelzők mind tökéletesen ráillenek a Szellemkép Szabadiskola fiatal mestertanára, aki virtuóz módon bánik bármilyen, képalkotásra alkalmas eszközzel. Legyen az lyukharmónikum, nyolcszögvény, vagy többképvény.

A 26-27-ei eseményen Laczkó Péter különös csodabogarával, a 2008-ban készült körtükrészeti nyolcszögvénnyel a látogatók zárt sátorszerű térbe lépve testközelből élhetik át a kortárs táncművészeti performansz mozzanatait. Az életnagyságú lyukkamera, melyben négy ember foglalhat helyet, egy fehér asztallapra vetítve teszi lehetővé a kép megfigyelését a bent tartózkodóknak. A kép az asztallapon a fölötte elhelyezett objektív és az objektív fölé erősített 45 fokos tükör segítségével keletkezik. A tükör és az objektív a fény sugarait úgy tereli, hogy a kamerán kívüli világ képe legyen látható az asztalon. Ezt a képet belülről lehet állítani. A tükröt egy csapágy segítségével az objektív tengelye körül el lehet forgatni így lehet körbenézni. Az asztallap magasságát pedig zongoraszékhez hasonlatosan lehet forgatni, amivel annak magasságával változik a kép élessége. Ha magasan van az asztallap, akkor a távoli dolgok lesznek élesek, ha alacsonyan, akkor pedig a közeliek. Csodálatos szerkezet! Éppúgy, mint a fotóművész térnézészeti hatlyukványa, egytérészeti többképvénye, vagy körlátászati lyukharmónikuma.

körtükrészeti nyolcszögvény

körtükrészeti nyolcszögvény fotó

A Táncszínház Kerengő Galériájában április 10-től ugyancsak a hónap végéig tekinthetők meg azok az archaikus technikákkal készült alkotások, amelyeket a Szellemkép Szabadiskola egykori és jelenlegi diákjai az elmúlt 20 év során készítettek. Kedvcsinálónak lesz itt cianotípia, ambrotípia, pannotípia és még sokan mások.

 

Fuchs Máté

Csősz GezaKézdi Karolina

archaikus

Sok szeretettel várunk mindenkit az előadásra április 26-27-én 12 órára!

Bővebb információért keresse fel a Nemzeti Táncszínház honlapját: http://www.nemzetitancszinhaz.hu/esemenynaptar/esemeny/196/166

Vagy kövesse figyelemmel az esemény Facebook oldalát: https://www.facebook.com/events/425641614206284/

Vagy látogasson el Lackó Péter honlapjára a http://www.vandorfenykepesz.hu/rolam.html címen!

/Kovács Edina/