75 ÉVES A LENGYEL INTÉZET! – Kétnapos szülinapi őrület 2014. május 23-24.

Megalapításának kerek évfordulója alkalmából 2014. május 23-24-én óriás falfestménnyel, fergeteges szabadtéri koncertekkel, táncperformansszal, kóstolókkal, workshopokkal, és egy csomó más programmal is készül a Lengyel Intézet.
A képet készítette: Jerzy Bin

A képet készítette: Jerzy Bin

A szülinapi buli partyfelelőse a szintén 75 éves Dj Wika egyenesen Lengyelországból érkezik!
A jubileum alkalmából május 23-án, pénteken, 16:00 órakor a Lengyel Intézet egy maradandó emlékkel ajándékozza meg Budapest lakóit: már csak néhány nap, és a Klauzál utca és Wesselényi utca sarkán új óriás falfestmény kerül átadásra, mely a lengyel-magyar barátságot, a két nép kulturális összefonódását örökíti meg, s melynek tervezője-kivitelezője a budapesti NEOPAINT.
Itt lesz a DAGADANA, Lengyelország egyik legizgalmasabb lengyel-ukrán együttese. A sokoldalú multikulturális banda zenéjében több stílus találkozik, a jazzt, a folkkal, elektronikus elemekkel ötvözik. Koncertjeik mindig nagy élményt jelentenek, nemcsak sajátos zenei nyelvük miatt, de azért is, mert közönségüket rendszerint rengeteg humorral, nevetéssel és felhőtlen jókedvvel ajándékozzák meg. A világ számos táján kipróbált, jól bevált receptjük: a hallgatók hangokkal való elbűvölése.
A második fellépő Lengyelország egyik legmenőbb basszusgitárosa, Krzysztof  Ścierański lesz, aki először még a nyolcvanas években, a Lengyel Intézet vendégeként járt Magyarországon. Azóta folyamatosan hívták, hívják, megszámlálhatatlanul sok koncertet adott a magyar közönségnek. Igazi két lábon járó legenda, aki majd negyvenéves pályafutása alatt több mint félszáz lemezen játszott közreműködőként első osztályú muzsikusokkal, nem beszélve önálló albumairól. Most Lengyelország egyik legszuperebb vibrafonosával, a Bernard Maseli Duoval, valamint két káprázatos magyar művésszel, Birta Mikivel és Frankie Látóval zenélnek majd együtt. A szabadtéri koncertek után stílszerűen egy 75 éves sztár, DJ Wika húzza a nótánkat az este 22:00 órától induló afterpartyn.
A képet készítette: Jerzy Bin

A képet készítette: Jerzy Bin

A koncerteken túl lesz meglepetés táncperformansz az L1 Egyesület művészeinek jóvoltából, a Platán Galériában (Andrássy út 32.) pedig délelőtt 11 órától egész napos urban art project veszi kezdetét, melynek keretében öt ismert utcaművész: Olaj, Tripsi, Brah, Halr, GG a galéria egész falfelületét kitöltő, az évforduló köré komponált, összesen 13 méter hosszú falfestményt, karakterek ezreiből készült installációt készítenek majd, Dj Direkt közreműködésével.
A nagy bulit követően, május 24-én, szombaton, ismét kinyitja kapuját az Intézet. Reggel tíztől délután kettőig kiállítással, recycling és kollázskészítő workshopokkal, kóstolókkal, lengyel nyelvi bemutatóórákkal és a magyar Wikipédia Lengyelországgal kapcsolatos szócikkíró versenyének eredményhirdetésével zárul a kétnapos szülinapi fesztivál.
A képet készítette: Jerzy Bin

A képet készítette: Jerzy Bin

Szervezők – Partnerek: 
       Lengyel Intézet,
       Budapest, 
       Budapest Főváros, 
       Terézváros, 
       Erzsébetváros
További információk