3+1 Helyszínek nyárra – képzőművészeti programajánló

„Pénteken a fű sem nő” hallgatjuk az ismerősen csengő mondatot egész évben. Majd kitör a nyár és ugyanezt júliusra-augusztusra vetítve. Valóban menekül mindenki? S ha igen, hova? Nyári ajánlatunk menekülőknek és azoknak, akik Budapestről szemlélik a nyarat!

Artplacc

1 ArtPlacc, Tihany
Páneurópai Kortársművészeti Piknik

„A művészet jelen van!” felkiáltással, negyedik alkalommal kerül megrendezésre július 16-20. között a tihanyi ARTplacc. Az ötnapos fesztivál nemzetközi és előremutató hazai kortárs

művészeti jelenségek bemutatása által kíván változtatni a hagyományos Balaton-parti kulturális kínálaton. A Tihanyi révnél felépült GalériaPlacc elsősorban a kortárs művészeti profillal rendelkező kereskedelmi galériáknak biztosít teret.

Résztvevő galériák és művészek:
Art Quarter Budapest, Chimera Project, Erdész Galéria és Design, Faur Zsófi Galéria, Galerie Gaudens Pedit, Godot Galéria, Inda Galéria, Invantia Arts, Kálmán Makláry Fine Arts, Mono Galéria, Pályi Zsófia, Péli Barna, Viltin Galéria

A ProjektPlacc pedig crossover területeken dolgozó alkotók munkáit mutatja be. Metszéspontjuk -az önszerveződés- mentén vonultatnak fel olyan csoportosulásokat, mint például Real5D, akik a „Műalkotás a digitális sokszorosíthatóság korszakában” projektjükkel Gerardo Nolasco Magaña mexikói képzőművész műveit a valós kiállítótér mellett a virtuális térben is bemutatják. Így válik a világ minden tájáról megnézhetővé és befogadhatóvá a kiállítás.

Résztvevő kollektívák:
7×8 curators, Banská St a Nica, Brody Art Yard, Collective Plant, Curators’ Network, Easterndaze, Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, Hermész botja-projekt, Real5D, Szövetség’39 – Bet’on

További társművészeti programok: http://www.artplacc.hu/program.html#2

Helyszín: Tihany
Időpont: 2014. július 16-20.

Artmoments

2 Art Moments, Városligeti csónakázótó
Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál

2014. augusztusában (7.-24.) hetedik alkalommal emeli ki a megszokott múzeumi, galériás környezetből a kortárs művészetet az Art Moments fesztivál, idén a Városligeti Csónakázótó felületén. A szervezők minden évben a kortárs művészet népszerűsítését, a széles közönség megszólítását tűzik ki célul. A 800 nm-es úszó pavilont a „teret adni, teret hagyni” mottó jegyében kívánják olvasztótégellyé formálni. A kontextus adott, hiszen a Városliget és a Hősök tere magában hordozza az elemi nemzeti alapokat és a rajta mozgó kulturális sokszínűséget. A kortárs képzőművészeti teljesítmények pedig már évek óta az önmaguk megkérdőjelezésén túl a globalizációs és lokalizációs folyamatok feltérképezésére indultak.

A Trafó Galéria kurátora, Fenyvesi Áron a „miben rejlik a közép-európai művészeti identitás?” kérdéskör mentén dolgozza fel a régió törekvéseit. Abu Dhabi Art Hub közel-keleti kortárs válogatása pedig az arab világ hétköznapjaiban feszültséget keltő: tradíció és a modern világ megközelítések viszonyát mutatja be. Találkozhatunk Szilágyi Lenke fotósorozataival (Alföld kifordítva), a MOME Mercedes-Benz design kiállításával, valamint Best of – a Magyar Képzőművészeti Egyetem diplomatárlattal.

További társművészeti programok: Térey János, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Dés László és még…
http://artmoments.hu/hu/2014_program/kiseroprogramok/

Helyszín: Budapest, Városligeti Csónakázótó
Időpont: 2014. augusztus 7-24.

ör

3 Ördögkatlan Fesztivál
Összművészet a Villányi-hegység környékén

A 7. Ördögkatlan Fesztivál évről évre bizonyítja: egyre többen érzik úgy, hogy szükségük van a vidék romantikájára. Arra a vákuumszerű létre (idillre), amelyet a fűben fekve, könyvet olvasva, templomban könnyűzenei koncertet hallgatva, naplementében improvizációs színházat nézve, a fogyasztói társadalomtól nagyon messze él át a fesztiválra érkező gyermek, fiatal, szülő, nagyszülő. Hiszen mindenki ott van! Nem egyetlen generáció legitim szórakoztató iparáról van szó, hanem egy olyan összművészeti étlapról, amelyen mindenki megtalálja a már jól ismert, vagy éppen új ízeket.

Ha még nem láttátok Ádám almáit, nézzétek meg! Ha még nem hallottátok, hangfürdőzzetek! Tornateremben Katona darab? Irány! Rájátszás Grecsóval és Háyval? S persze: Quimby, Lajkó Félix, Kiscsillag, Csík zenekar..Válogassatok kedvetekre! innen:
https://docs.google.com/file/d/0B5iExrgI9ZEzeTUyMEI2MWo0U2M/edit
Ha már ott jártok, ne hagyjátok ki a Szoborparkot sem…

Helyszín: Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Szoborpark, Vylyan Terasz
Időpont: 2014. augusztus 5-9.

Trapéz2

+1 Trapéz, Budapest

Kortárs művészeti Galéria

A Henszlmann Imre utcában található Trapéz tereiben mediális megkötések nélkül mutatnak be olyan alkotókat, akiknek hatása a későbbiekben meghatározó lehet a kortárs képzőművészetben. A galéria nem szorítkozik a festészetre, vagy a fotóra, egy sokszínű, izgalmas merítést kíván adni. A 2013-as programban egy posztkonceptuális, absztrakt, poétikus és minimalista irány körvonalazódik, de 2014-ben már olyan művészek is kiállítottak, akik ezeknek a kategóriáknak teljesen ellentmondtak.

Jelenleg a Bak Imre kurálta Absztrakt változatok című tárlata, az absztrakt művészet hazai fordulópontjait kívánja megjeleníteni Haász István, Kokesch Ádám, Maurer Dóra, Márton Enikő, Nemes Márton, Szinyova Gergő munkásságán keresztül.
Helyszín: Trapéz, Budapest Henszlmann Imre utca
Időpont: 2014. június 3 – július 31.