VI. Ghymes Fesztivál a Szent György–hegyen 2011. július 8-10.

Kicsi, emberléptékű fesztivál, nagy, messzehordó élményekkel – ez a Gymes Fesztivál, ami a jóemlékezetű szikincei és taliándörögdi előzmények után végre, úgy tűnik, elnyerte végső és igazán remek helyszínét  a Balaton-felvidéken: Tapolcán, Hegymagason és a Szent György-hegyen.
„A Szarka testvérek egy álmot váltottak valóra azzal, hogy sikerült hagyományt teremteniük a Ghymes Fesztiválból, melyet gyakorlatilag már az együttes megalakulásakor kitaláltak” – írják honlapjukon, s ismerve az előzményeket (első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes – régi írással Ghymes – községben rendezett ifjúsági táborban tartották főiskolás korukban, s az 1984-ben felvett nevük is innen ered) valóban el kellett hogy vezessen ide az útjuk: egy olyan családias, belakható és minden ízében összművészeti fesztiválhoz, ami csak rájuk jellemző, mint a muzsikájuk.
A három nap alatt lesz színház – mert mindketten erősen kötődnek ehhez a művészeti ághoz (ld. Szarka Tamás életművében az Érzékeny töredékek, a Vérnász, a Benyovszky és a Dózsa című produkciókat, Szarka Gyulánál a Nádszegi Napszínházat, valamint az Alku és Toldi című előadást), lesznek koncertek, előadóművészeti, irodalmi, anyanyelvi és színház-közéleti előadások, gólyalábas, baranta- és néptáncbemutatók, és természetesen mindkettejüknek önálló fellépéseik: Gyula a Bor és a lányka koncertjével, és saját pincéjében zenés borkóstolóval áll a közönség elé, Tamás pedig legendásan jó hangulatú költői estjeinek sorát gazdagítja.
A fesztivál csúcspontja minden bizonnyal idén is a Ghymes koncertje lesz július 9-én, szombaton 21 órától  – s visszaidézve az egykori Fonó-beli Ghymes klubokat, ismét lesz vendége a zenekarnak: nagy örömünkre Cserhalmi György színművész, bizonyára valami meglepetéssel. Aki emlékszik a tavalyi koncertre, biztosan nem csak a kiemelkedő zenei élményt, de a látványt is őrizgeti magában: a táj szinte földöntúli díszletet teremtett az amúgy is erős hangulathoz.
Két program között pedig (melyről részleteket a www.ghymes.hu weboldalon tudhat meg az olvasó) lacikonyhákkal, borosstandokkal, kicsi kirakodóvásárral és kézműves-foglalkozásokkal lehet, kinek-kinek kedve szerint, tölteni az időt.