V. Athe Sam Fesztivál

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Gödör Klubban az „Athe sam”, azaz „Itt vagyunk” Fesztivált. Ez a két szó magába foglalja az egyhetes fesztivál lényegét: romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban.

Az idei programok a közép-kelet európai régióra összpontosítanak, ezért Macedóniából, Szerbiából és Bulgáriából érkeznek sztárfellépők a fesztivál meghívására.

Az Athe Sam több összművészeti fesztivállal működik együtt a tolerancia értékének további erősítése érdekében. Ezek az együttműködések idén is folytatódnak, és a résztvevők köre tovább bővül.

Zenei programok:

A fesztivál Balogh Béla, aranysarkantyús cigánytáncos emlékének szentelt zenés-táncos műsorral nyílik.

A műsor BALOGH BÉLA 20 éves munkásságát eleveníti meg, szakmai életrajza főbb állomásait bemutatva, pályatársak közreműködésével, illetve archív felvételek felhasználásával. A a színpadon több generáció is találkozik: régi kollegái (Vadrózsa), gyermekei és unokája, valamint fiatal profi táncosok (Honvéd Táncszínház, Budapest Táncegyüttes, Forgatós Kamara Táncegyüttes, Állami Népi Táncegyüttes).

 

 

Június 9-én a DEJAN JOVANOVIĆ GIPSY BAND táncoltatja meg a közönséget. Dejan Jovanovic a szerbiai Obrenovacból származik, de már jó pár éve Berlinben él. Tangóharmonikájával egész Európát bejárta, a roma zene és a Balkán hangzásának egyik legjobb tolmácsolójaként tartják számon.

Június 10-én a Cigányzene Királynője, ESMA REDZEPOVA és zenekara ad koncertet. (Őt láthattuk Jasmine Dellal a Titanic Fesztiválon debütált filmjében, a Kanyarog az út – Egy cigánykaraván meséiben is.)

 

A fesztivál különlegessége a szombati (június 11.), már hagyományosnak mondható GÁLAMŰSOR.  Az idei Athe Sam Gála a roma-nem roma együttzenélés jegyében telik. Igazi sztárparádé várható, hiszen közös műsorral készült a  Romano Drom és a Fiesta, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Beat Dis, a Karaván Familia és a Heaven Street Seven, a Kalyi Jag és a Vujicsics Együttes, a Parno Graszt és  a colorStar! A program idén a parkban felállított nagyszínpadon kap helyet!

Június 12-én, a fesztivál zárónapján SOFI MARINOVA, Bulgária és a Sunny Music sztárja kápráztatja el a budapesti közönéget.

A fesztivál további zenei programjai is sokszínűek: autentikus oláh- és beáscigány folkzenekarok, jazz, és megannyi más műfaj képviselteti magát.

Idén is kiemelten fontos feladatunknak tekintjük a fiatal tehetségek felkutatását, bemutatását. Az idei tehetségkutató felhívásra több mint 200 jelentkezés érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azt a tucatnyi fellépő csoportot-együttest, akik bemutatkozási lehetőséget kapnak a fesztivál egy hete alatt.

Kiállítások

Idén két újszerű kiállítás várja nézőket:

Az ózdi Velence-telepen élő FARKAS TIBOR arra vállalkozott, hogy összegyűjti az 1940-es évektől napjainkig készült fotókat a környék cigányzenészeiről. Megjelennek a többek között a fesztiválon is fellépő Váradi Roma Café felmenői vagy akár a híres jazz zenész, Balázs Elemér édesapja…..és még sokan mások!

A másik kiállítás az Athe Khere Sam! – vagyis itt otthon vagyunk! Interaktív kiállítás arról, hogy milyen vagy milyen lehet egy cigány család otthona. Mitől cigányos vajon? A Fesztivál végére biztosan kiderül! A Gödör Klub Terasz Galériájában megkísérelünk berendezni egy komplett lakást, amihez minden fesztivállátogató hozzáteheti azt, amitől ő otthon érzi magát benne! Legyen az családi fotó, szentkép vagy egy üveg pálinka! Természetesen a cigányos vendégfogadásról is gondoskodunk!

Civil programok

Kedden bemutatkozik az OSI Roma Mentor Program, amely személyes példaképeken keresztül kíván irányt mutatni az alternatív pedagógiában.

A délután folyamán Deszegregációs irányelvek az oktatáspolitikában című kerekasztal-beszélgetés keretében járják körül a jelenlegi oktatáspolitika cigányságot érintő vetületeit.

(M)ennyien vagyunk? 2001: 190 046; 2011: ? címmel az Uccu Alapítvány szervezésében a roma identitásról, a 2011-es népszámlálás romákat érintő nemzetiségi kérdéseiről lesz szó.

A tavaly kezdődött Jövőbelátók beszélgetnek a cigánykérdésről sorozat idén is folytatódik Jövőbelátók beszélgetnek a romák magyarországi helyzetéről az Európai Roma Stratégia tükrében címmel – reagálva a magyar EU-elnökség eredményeire, a romák magyarországi integrációjának aktuális állapotára és a frissiben fogant Európai Roma Stratégiára.

Az egyéb színházi, irodalmi és filmes előadásokról, valamint a részletes programról a

www.athesam.hu oldalon lehet olvasni.

A fesztivál minden programja INGYENES!

 

 

 

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks