Milyen fényképezőgépet válasszak? Nem a méret a lényeg?

Ebben a cikkben szó lesz arról, hogy kezdő fotósként milyen gépeket érdemes megvásárolni, illetve, hogy ha már komolyabban is benne vagytok a témában, mikre érdemes figyelni gépvásárlásnál. Természetesen a technika gyorsan fejlődik és mindig bemutatnak valami újabb vívmányt, amivel egy-egy gépet felszerelnek, de érdemes oda figyelni, hogy valóban szükségünk van-e ezekre, mert gyakran eshetünk abba a hibába, hogy olyan funkciók miatt vásárolunk drágább gépeket, amiket a későbbiekben aztán soha nem fogunk használni.

A mai világban már mobiltelefonokkal is elérhetőek ugyan olyan felbontású képek, mint egy drágább tükörreflexes fényképezőgéppel, de mégsem lesz megegyező a kép minősége, mivel az optikájuk soha nem lesz olyan mint egy SLR gépé, már a méretei miatt sem. A fotósok leginkább cserélhető objektíves tükörreflexes gépeket használnak, mivel minőségben és tudásban ezek a legjobbak. Az objektív cserélhetőségének köszönhetően itt nincsenek gyújtótáv megkötések, mivel egy egyszerű mozdulattal kicserélhetjük a nekünk tetsző optikára. Mint azt az előzőekben is írtam, nagyon alaposan érdemes meggondolni, hogy mire is akarjuk használni a gépünket, mivel elég hamar szembetalálkozhatunk nagy árkülönbségekkel, amik nem a legbarátiabbak. A mai DSLR-eknél a többlettudás egyenesen arányosan növekszik az árral.

Fontos tudni, hogy nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. Természetesen többet tudnak azok a gépek, de, aki még nem régen foglalkozik a fotózással, az nagy valószínűséggel nem használná ki funkcióit. Sokkal nagyobb szerepet játszik ezeknél a gépeknél egy jó rajzú optika, ami nagy fényerővel bír. Egyedül sötét fényviszonyok között lehetnek szemmel látható különbségek, mert itt az érzékelő-méret is függ az eredmény (Full-Frame vagy APS-C), és persze a gépben lévő software-től. Nem a méret a lényeg, mivel az is nagy tévhit, hogy a gépek felbontását kell mindenek előtt megfigyelni. Nézzük csak meg, hogy akár a Canon, akár a Nikon gépeinél a felső kategóriába tartozó csúcs típusai megapixel-számban elmaradnak az olcsóbb modellekéihez képest. Ennek az oka, hogy az alacsonyabb felbontás ellenére sokkal részletesebben jelenítik meg a képet, mivel az érzékelője és az eszköz programja sokkal kifinomultabb, mellesleg az olcsóbb gépeken használt optikák sok esetben nem tudják kirajzolni azt a felbontást, amit a fényképező amúgy tud.

De akkor lássunk pár DSLR-t és szedjük össze mit is tudnak:

Canon EOS-1100D

Ezt a gépet már egy jó ideje forgalmazza a cég, és ennek köszönhetően kedvező áron juthatunk hozzá (kb. 80-100 ezer forint, kiszereléstől függően). 12 megapixeles felbontásra képes, igaz itt a képek készítésénél jobb odafigyelni, hogy utólagosan ne keljen megvágni, mivel nagyítani nem igazán lehet minőségromlás miatt. Videofelvételt is tudunk vele készíteni igaz csak 1280×720-as felbontásban.

EOS_1100D_Default_tcm128-932891

• valós pixelek száma: 12,2 Megapixel
• LCD kijelző mérete: 2,7″ ( 230.000 pixel)
• kereső: van (pentatükrös) (95% lefedettség, 0,87x nagyítás
• szenzor pixelszáma: 12,6 Megapixel
• szenzor típusa: CMOS
• legrövidebb záridő: 1/4000 mp
• videó maximális felbontása: 1280 x 720, 30 és 25 kocka/mp (H.264)

Nikon D3200

A Nikon D3200-hoz juthatunk hozzá a legjobb áron ebben a sorozatban. Ez a gép 24 megapixeles és a többi konkurenssel szemben 11 pontos auto-focus rendszerrel van ellátva a 9 helyett, ami valamivel gyorsabb és szebb élességállítást kínál automata módban. Természetesen ez a gép is tud videót felvenni, de itt már 1920×1080-as Full HD felbontásban (a hozzávetőleges ára 120 ezer forint körül van).

626536988

• 24,2 megapixeles, DX-formátumú CMOS-érzékelő
• 11 pontos automatikus élességállítási rendszer
• 4 kép/mp sebességű sorozatfelvétel
• legrövidebb záridő: 1/4000 mp

Sokan a Nikon és Canon közti háborút saját missziójuknak tekintik és természetes azt a márkát hirdetik jobbnak, amivel ők maguk is rendelkeznek. A valóságban egetverő különbségek nincsenek a két gyártó termékei között. A Nikon valamivel gyorsabb AF-rendszerrel van ellátva, míg a Canon a videózás terén jár előrébb. Sokan mondják, hogy a Canon alkalmasabb eseményfotózásra, mert a színei természetesebbek, míg a Nikon műterembe ajánlott inkább, de ezt mindenki eldöntheti maga. Másik különbség még, hogy a Nikonnál magában az objektívekben található az AF míg a Canonál a gép vázban. Érdemes az elején eldönteni melyik márka mellett akarunk maradni, mivel a későbbiekben, ha az ember már rendelkezik egy komolyabb vázzal és hozzá tartozó drágább objektívekkel, bizony elég macerás és költséges a váltás a másik márkára. Érdekesség,  manapság a Sony is úgy látszik kezd becsatlakozni az iparba, mivel az Alpha szériája elképesztően jóra sikeredett és egy egyszerű adapterrel már használhatjuk is Canon vagy Zeiss optikáinkkal. És itt térjünk is ki egy kicsit az egyik belépő szintűnek mondható gépükre, ami szerintem azért már komolyabb, ami alatt nem az árát értem…

SONY Alpha SLT-A58

Az automata fókuszrendszer gyors és érzékeny követőfunkciója folyamatosan fókuszban tartja a mozgó tárgyakat fényképezés és videózás közben. A 20,1 MP-es Exmor APS HD CMOS-érzékelő nagy ISO érzékenységi tartománnyal rendelkezik (100-16 000). Így bármilyen feltétel mellett, beleértve a gyenge megvilágítást is, élénk színű képeket tud rögzíteni. (kb. 110-130 ezer forint)

71683c28eaa119a6f5e359e75693077a

• APS-C típus (23,2 x 15,4 mm) „Exmor®” APS HD CMOS-érzékelő
• 20,1 megapixeles felbontás
• ISO 100–16 000 értékkel egyenértékű
• féligáteresztő tükör technológia a gyors fókuszálás érdekében
• a kreatív fotózás teljes körű manuális vezérlése

Összegezve az eddigieket érdemes odafigyelni, hogy minél jobb érzékenységgel bírjon a gép (széles ISO tartomány), teljes manuál mód, RAW formátum, cserélhető objektív. A cikkben szereplő adatok csak szemezgetett információk, a gyártók oldalán teljes leírást találhattok az említett modellekről, természetesen még széles a választék, ezért érdemesebb alaposan körülnézni, esetleg tanácsot kérni egy témában jártastól. A következő cikkben az optikákról lesz szó, hogy mit, mikor, hol érdemes használni és mik a különbségek a drága és olcsóbb objektívek között.

/Egly Viktor/

linkek a gépekről:
canon: http://www.canon.hu/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_1100D/
nikon: http://www.europe-nikon.com/hu_HU/product/digital-cameras/slr/consumer/d3200
sony: http://www.sony.hu/electronics/cserelheto-objektives-fenykepezogepek/slt-a58