Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket hivatott támogatni. A díj első alkalommal 2011 őszén kerül átadásra a Ludwig Múzeum, ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda és az ír Maurice Ward Group együttműködésének eredményeképpen.

A 10.000 euró értékű díjra festményeket és/vagy egyedi rajzokat bemutató külföldi kiállítás tervével pályázhatnak Magyarországon alkotó művészek egy általuk választott, elismert európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy nonprofit galéria), illetve rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben. A díj a nyertes művész támogatása mellett az általa benyújtott kiállítási koncepció megvalósítását szolgálja. Ezzel kívánunk hozzájárulni a kortárs magyar alkotók és a szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához.

A nemzetközi szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályázók a Kiscelli Múzeum Templomterében rendezett kiállításon mutatkoznak be festményeikkel és/vagy egyedi rajzaikkal. A végső nyertest a zsűri a kiállítás végén, 2011. szeptember 3-án, ünnepélyes díjátadó keretében hirdeti ki.
A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.
A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj fontos célkitűzése, hogy támogassa a hazai alkotók és a rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködését, a művészek nemzetközi bemutatkozását, karrierépítését. A 10.000 euró értékű díjjal ezért egy kortárs magyar képzőművész munkásságát kívánjuk elismerni, önálló vagy csoportos kiállítás keretében történő külföldi bemutatkozását támogatni.
A díj a pályázó belátása szerint oszlik meg a művész tiszteletdíja és a benyújtott kiállítási terv megvalósításának költségei között oly módon, hogy a művész tiszteletdíja legalább 4000, legfeljebb 9000 euró.

A leadási határidő: 2011. június 16., azaz Bloomsday
A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk.
A zsűri döntését elsősorban a következő szempontok alapján hozza meg:
– a beadott portfólió
– a kiállítási terv és az azt megvalósító nemzetközi kiállítási intézmény szakmai elismertsége
– a Kiscelli Múzeum Templomterében megrendezendő kiállításon bemutatásra szánt festmények és/vagy egyedi rajzok
A díjátadó kiállítás résztvevőit 2011. július végéig értesítjük, a közülük kikerülő nyertest pedig 2011. szeptember 3-án, ünnepélyes keretek között hirdetjük ki.
Részvételi feltételek
– A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó művészek.
– A pályázók vállalják a szervezőkkel (ACAX, Maurice Ward Group) való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását.
Az alapító és támogató: Maurice Ward Group
ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda legfontosabb célja a kortárs magyar szcéna nemzetközi jelenlétének erősítése és támogatása. Tevékenységünk középpontjában a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi szereplői közötti intenzív kommunikáció és folyamatos szakmai együttműködés kiépítése és fenntartása áll.
Az ACAX a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében, a múzeum önálló osztályaként működik.
Együttműködő Partner:
Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum
Kapcsolat:
Projektmenedzserek: Kálmán Rita, Stepanović Tijana
Asszisztens: Juhász Anna
E: leopold.bloom@ludwigmuseum.hu
http://www.ludwigmuseum.hu

Az ACAX iroda költözése miatt megváltozott telefonszámunkról hamarosan új honlapunkon tájékozódhat: http://www.acax.hu

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks