Közvetítés / Kommunikáció / Együttműködés, mint kurátori / művészeti gyakorlat

A Tranzit.hu által szervezett

Közvetítés / Kommunikáció / Együttműködés, mint kurátori / művészeti gyakorlat című előadáson jártunk.

Meghívott vendégek:

Julia Schäfer, a lipcsei GFZK kurátora

Antje Schiffers, berlini képzőművész

tranzit1.jpg

A folyamatosan változó művészet fogalom margójára

Milyen elvárásokat támasztottak a művészekkel szemben évszázadokkal korábban, melyek azok a funkciók 2014-ben, amelyek betöltésére késztetjük a művészeket, mi befogadók? (Ha egyáltalán létezik ilyen, hogy funkció, ebben a rendszerben.) Változó kontextusban, az eltérő művészi ars poeticák a formálódó elvárások és szerepek mentén újszerű megközelítéseket eredményeznek.

Az előadás, majd a másnapi workshop olyan munkamódszereket helyezett a vizsgálat fókuszába, amelyek művészeti vonatkozásúak, ám markáns ismertetőjelük, hogy társadalmi folyamatokra reagálnak, valós problémákra közösségi aktivitással válaszolnak.

A művészet határterületei ezek a projektek. Olyan izgalmas formák, amelyekben a szakember kiterjeszti a kiállítótérre, műteremre redukált munkáját, közösségeket von be. Nem pusztán egy letisztult produktummal próbálja megszólítani a társadalmat, hanem a tervezés és a megvalósítás fázisaiba is integrálja azokat. Az előadáson a meghívott vendégek saját gyakorlatukat prezentálták. Bemutatták, hogy a művészet, a művészek és közvetítő közegük milyen folyamatokat indukálhatnak. Hogyan történhet a társadalom (a társadalom egy csoportjának) bevonása? Létezhet-e egyáltalán közösségfejlesztés, s ha igen, mi által?

 

Antje Schiffers Vorratskammer projektje

http://www.vorratskammer.myvillages.org/

 tranzit2.jpg

A berlini képzőművész 2003-ban indította útjára a myvillages nemzetközi művészeti kezdeményezést Kathrin Böhm (UK), Wapke Feenstra (NL) közreműködésével. A csoport a vidéki létre koncentrál, annak fenntarthatóságáért küzd, értékmentéssel és értékteremtéssel összefüggő folyamatokat indítanak be. Tevékenységük önéletrajzi vonatkozású, egyrészt reflektál gyermekkori vidéki gyökereikre, másrészt jelenlegi urbánus életükre, végső soron pedig ezek harmonikus együttállását célozza meg.  Együttműködéseken alapuló akciókat hoznak létre, amelyek a vidéki életforma folyamatos fejlesztését eredményezik.

2011-ben került megrendezésre a berlini Über Lebenskunst Fesztivál. Az öt napos rendezvény olyan eseményeket integrált, amelyek más-más aspektusból reflektáltak a fenntarthatóságra. Ennek keretében jött létre a Vorratskammer (Kamra) projekt.

 tranzit3.jpg

Antje Schiffers és csapata egy éven keresztül dolgozott a Kamra megtöltésén. A termékeket Berlin környékén állították elő.  Salátát ültettek az épület körül található vízfelületre, sajtot, túrót, olajat, lekvárt (…) gyártottak. Az egy éves folyamat aktív közösséget generált. A csatlakozók nyitottan reagáltak a tradicionális eljárások elsajátítására. Kapcsolat alakult ki a fogyasztók és a termelők között. A projekt, azaz a közös termelés, számtalan együttműködéssel valósulhatott meg. Tevékenységüket katalógus formájában dokumentálták:

http://myvillages.org/index.php?a=work&id=59

 tranzit4.jpg(1)

A projekt a Világkultúrák házában rendezett lakoma kulturális és szociális aktusával zárult, 8000 látogatót vendégeltek meg. Így vált a tetőterasz öt napon keresztül találkozási ponttá, párbeszéd terévé, ahol felmerülhetett, hogy:

Mit jelent a lokalitás a jelenlegi multikulturális urbánus kontextusban? Hol és milyen formában képes találkozni a vidéki létforma a városival? Hogyan válhat a hagyomány az újítás részévé?

Forrás:

1.fotó  Zastavka, BaTeJu MiKiLu & Katerina Seda, 2014
https://www.facebook.com/events/838828702804991/?fref=ts

2.fotó
http://www.bioland.de/im-fokus/interviews/detail/article/von-paradoxem-lauch-und-ungeliebten-fischen.html

3.fotó
http://stimuleringsfonds.nl/en/grants_issued/vorratskammer_auf_festival_ueber_lebenskunst/

4.fotó
http://www.myvillages.org/index.php?a=work&id=59