Kasza Gábor: Konkrét jelenetek a közeledésről és eltávolodásról… és néhány dal

Május 5-től tekinthető meg Kasza Gábor legújabb sorozata a MONO art & design kiállítótermében. Kasza az „Y” című sorozatával vált széles körben ismert fotóművésszé, amely nem kisebb témákat boncolgat, mint az emberi civilizáció problémái, az ember ezekkel szembeni tehetetlensége és a létezés értelmének keresése. Most bemutatott sorozata ezektől az elvont, általános témáktól fordul az intim és konkrét felé: az emberi kapcsolatokat, azok dinamikáját vizsgálja.

Az erősen lírai hatású képek nem rendeződnek egységes, lineárisan futó történetté, bár sorrendjük keretet szab a gondolatok hullámzásának. A nagyobb lélegzetvételű darabok, a közeledések és az eltávolodások az életet végigkísérő, véget nem érő körforgásként jelenítik meg társas és párkapcsolatok egy-egy jellegzetes momentumát, illetve azok érzésvilágát. Ezek közé csempészi be Kasza az absztrakt kompozícióként megjelenő dalokat, amelyek nemcsak átkötésként szolgálnak a nagyobb elemek között, hanem azok jelentéstartalmát, érzelmi töltetét is árnyalják.

A sorozat érzelmi hullámzását egyszerre ellenpontozzák és erősítik a háttérként szolgáló rideg betonstruktúrák, amelyek még feszesebbé teszik a pontosan megtervezett, kiszámított kompozíciókat. A sorozat angol címében – „Concrete Passages about Closeness and Coldness… and a Couple of Songs” – meg is jelenik a beton, a kettős értelemben használt „concrete” szóban. Ez a cím talán mind ritmusában, mind pedig szóhasználatában jobban illeszkedik a sorozat hangulatához a magyar változatnál.

A kiállításon öt képet – közeledést és eltávolodást – láthatunk teljes méretben, ízelítő ként a limitált példányszámban megjelenő könyvhöz, amely a művész által tervezett egyedi öntött beton tokban lesz megvásárolható. A függőlegesen bemutatott képek mellett a kiállítótér középpontjában megtalálható maga a teljes sorozatot tartalmazó könyv is, amelyet végiglapozva a néző a szemeivel „hallgathatja” ezt a szokatlan formában megalkotott zeneművet.

Fotó: Kasza Gábor

Fotó: Kasza Gábor

A kiállítás 2016. június 10-ig látható a MONO art & design galériájában. A hét minden napján 11:00- 20:00 között várják a látogatókat. Az érdeklődők további információkat az esemény és a helyszín Facebook oldalán találhatnak.

/Szatmári Zsuzsanna/