Kannafotó

Fontos, hogy jó helyen lakjál… És hogy jól. Budapestet többféleképpen lehet lízingelni. Vannak, ugye, a nagybefektetők. De ha te csak kicsit időzöl és nem fektetsz. Egyszerűen csak fekszel. Elterülsz. Kiesena Duna mentén. Vagy ahogy sikerül, szőrmentén. Akkor egy biztos, nem lesz belőled borotvareklám. Hát csak finoman. Kicsit ínyenc módjára. Kimazsolázni fekvőrendőrökkel az őszi forgalomból a friss húst. Aki, mondjuk, tanévkezdésre ül vissza az autójába. Hogy a gyereknek jó legyen. Az iskolája. Jó messze. Legyen. No, de legyen béke. Písz, gyerekek, písz. Hallom is…
– Píz …egy kis píz….hogy meglegyen a kannás borra.
Mitológiai tartozék a kanna. Fortuna bőségszaruja, Jézus saruja (majd megoldod) és az Utca kannája. Itt most nem ritmusszekció, igaz, nem is ceglédi. Nem a munkában fáradt tölt a fedelébe vizet, hogy továbbadja, összenézzen és tagjaiban az egész nappal folytassa az aratást. Mert ott van mindenki, az egész falu. Büszkékis, de figyelik is egymást, ki a dolgos, ki jár elöl. Arra villan a vízhordó vagy marokszedő lányok szeme aztán este a fonóban is. Fontos, hogy jó helyen lakjál. Szaru legyen vagy kanna. A fonó a falu végén legyenvagy a Fehérvári útnál. Hadu utu reá. Vagy hat órai tea….
– Tea zapró kell még neked? Az a helyzet, hogy szia. Ki tudnád egészíteni?
Nem egyenlet. Képlet. Viszonylag egyszerű. Matematika, perifériás vegytan, filozófia és aszfaltrambó antropológiai terepgyakorlaton.
– Figyu, lenne egy kérésem. Ha lenne néhány forintod… elfogyott a bor. 2 liter az semmi, az még nem szabadság. Písz. Te, figyelj, én azt csinálok, amit akarok. Jó, elvisz a rendőr, meg lecsuk. És? Ugyan az, csak ott gyógyszert is kapok. Itt megpisz kell borra, mert nincs gyógyszer. Pont annyi bor kell, amennyire kényelmetlen a fekhely. Te, én próbáltam pia nélkül, de úgy nem tudok aludni a betonon.
A kanna tehát lágyítja a betont. Ezért a definícióért ne legyél egyetemista. Cociálismunkás vagy kultúrantipológus…Kanna/beton=álom/písz Fontos, hogy jó helyen lakjál.
– Te, figyelj, lenne egy abszurd kérdésem.. (gondolom písz-kanna-és némi apró)- Hát, ha abszurd kérdés van nálad csak készleten, akkor azt tedd fel, nyilván más nincs nálad.- Igen, van itt nálam egy csomó mappa, szórakoztató abszurd irodalmat árulok, én írom őket, és ha szórakoztat, vagy abszurd, vagy irodalom, akkor eladok neked belőle tetszőleges áron.
Vagy eladom az abszurdot. Hogy szórakozást írjak, elárulom. Vagy leírom, hogy milyen abszurd, hogy az irodalom nem szórakozás. Fontos, hogy jó helyen lakjál. Péter Pesten lakik és járókelőket szólít meg, hogy az utcán árulja az írásait. Reggel 6 ft/oldal másolja, aztán a mappával a hóna alatt tanulja és tanítja az életet. Épp akkor is, amikor Eszterrel beszélgetek a kiállításmegnyitó után a Kálvin téren. Eszter blogot ír egy ideje, én újságot próbálok már 20 éve. Péter 4 éve kommunikál. Abszurd. Írásokkal.Van, ugye, az irodalom, a téma, a hajléktalan és a kanna…aki az utcán hever…Fontos, hogy jó helyen lakjál.
Hát, ki is találhattam volna, de nem. Mikor épp az írásról beszélgettünk Pesten (ott ily dolgok történtenek), megszólított bennünket egy kedves fiú*, aki az igazi irodalmat igazi fizetőeszköznek használja, ha megtalálja az igazi Trebischet. Rejtő él. Abszurd, ha az életből merítesz. Mélységes mély az Idő kútja.Thomas, Jenő, Péter.Állnak az utcán, mosolyognak.Az utcai zenészek között sok a konzervatóriumban tanult igazi muzsikus.A Láthatatatlan légió a koncentrációs táborokból Afrikáig menetel.Az irodalom az utcán heverővel találkozik, egymástól kéreget, de szolidáris. Szolid árat kínál. Ne legyél passzív utcai zenész. Beszélgess. Jobb, mint egy könyv. És fontos, hogy jó helyen lakjál.
*akit megszólított egy hajléktalan, akik megszólítottak engem, és ez, azt hiszem,megszólított bennünket. Péter azt tapasztalja, hogy meg kell szólítani. Minél többet tapasztal, annál inkább mindegy, hogy kit. „Maradj otthon, nézzél tévét, töksötét vonatokat mutat minden…”No, így. Képzeld. Működik. Lépj oda, beszélgess. Akár még Pesten is.Ja, hogy hol ebben a fotó? Hát a fejedben. Nálam volt a gép 15 megapixel HD-ben. Inkább átéltem, pedig egész nap a képekkel voltam elfoglalva. Ma nyílt a Szellemkép Diplomakiállítása. Balla Vivienn nyitotta meg. Meg én. Meg Péter,Eszter, Thomas, Jenő meg Te meg az alig 10 millió, aki most épp itt van. És mindenki szeretne egy kannafotót. Mert tudod, fontos, hogy jó helyen lakjál.
Fuchs Lehel
Szada, 2011. szeptember 12.

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks