Jöttünk, láttunk, slammeltünk – Az első slam poetry est az Ankert udvarán – Slam Poetry II.

Kinőtték a Kolort, nagyon jól szolgált a klubhelyiség, de mára már alkalmatlanná vált az est megrendezéséhez, ami egyben a slam poetry műfajának sikerességét is mutatja. A belvárosi klub pincehelyiségében telt házas esteken több százan zsúfolódtak össze a minden hónap utolsó csütörtökén megrendezésre kerülő versenyen. Hónapról hónapra új slammelni vágyók léptek színpadra, illetve a nézők között is rendre lehetett találni olyat, aki még nem volt slam esten. Így új helyszín után kellett nézniük a szervezőknek, a választás pedig a Paulay Ede utcában található Ankertre esett.

fotók: Polgár András

A Németország – Egyesült Államok találkozó után slam poetry lesz látható a belső udvaron – közli hangostérrian az Ankert munkatársa a félidőben, majd tört angolsággal is elhadarja, így a sörözgető külföldi baráti társaságok sem érezhetik kirekesztve magukat az információáradat elől, bár a magyar nyelvű előadásokból úgysem értenek semmit sem. Igen, a futball bezzeg világnyelv!

1-0 a vége, örülhetnek a németek… gyors csere a pályán kívül is: focinézők ki, slamimádók be a szabadtéri különterembe. A focimeccsel kicsit elhúzódott a kezdési időpont, de még nincs sötét, csillagokat sem láthatunk. …na jó! Saiid a színpadon! A szokásos forgatókönyv szerint haladunk: először open-mic, amit a jól ismert AKPH frontember (Akkezdet Phiai), a kétszeres országos slam bajnok vezet. Szabad a mikrofon, nincs időkorlát, nincs zsűri sem, a műfaj mégis többet ad, mint csupán egy „előzenekar” játéka a várva várt kedvenc banda előtt.  Pláne úgy, hogy a versenyre való jelentkezésről lecsúszott Szabó Mátyás is „előhangol”: „Szeretem ezt a talpalatnyi kis földet is, és ha szeretnéd, én felemelem a lábam, és még Te is pont ideférsz.” – ezzel a szöveggel nyert már Eger városában. Szintén versenyen kívül lép színpadra Bokor Krisztián, aki jellegzetes stílusával felavatja az Ankert szűzies közönségét.

Rövid szünet után az est házigazdái, Mavrák Kata „Hugee” és Németh Péter „Zeek” köszönt bennünket, elmagyarázzák a szabályokat, majd zsűrizni invitálnak öt főt. A kalap is előkerül, mely ma este huszonkét slammer nevét rejti. Több hónapja nem szerepelt klubeseményen Gábor Tamás „Indiana”, őt legutóbb a Margitszigeti Szabadtéri színpadon láthattuk a Szentivánéji Slam Komédia előadásán. Most ismét bizonyíthatott: Sátántangóra keresztelt írása több közéleti utalással, helyenként a bulvárt kigúnyolva keltett derűt a közönség soraiban ülőkben. Basch Petit is régen láthattuk fellépni a havi slam versenyen, talán legutóbb még tavaly augusztusban, amikor állandó alkotótársával, Bock Balázzsal léptek színpadra. Ma este többek között származását is firtatta: „…hogyha Margaret Thatcher a papámmal jött volna össze, akkor ma úgy hívnák, hogy Baschlady!”

– Hölgy a színpadon! – Hugee mint mindig, most is örömmel tudatta velünk, hogy a gyengébbik nem is képviselteti magát: Szegedi Fanni szerepelt már, mégis kicsit bizonytalanul teszi fel a kérdést: „Ki ismeri a Trónok harcát?” – mintha csak ezen múlna sikere. Boldog, hiszen majdnem mindenki hallott már a sorozatról. A slambe népdal elemeket is rejtett, hogy megénekelje, nem teljes az élete a filmrészek nélkül. Egy pillanatra engem is elgondolkodtatott, hogy érdemes lenne belenéznem a nagyon népszerű hollywoodi sorozatba.

Szívesen hallgattuk Molnár Pétert is, aki Arisztofanész magyarhonban trilógiája után a negyedik résszel jelentkezett. Nem feledkezhetünk meg a fiatalságról sem, a százhalombattai Hlinyánszky Domonkos édesanyja hozta el, a fiatal tehetség pedig egy csajozós performansszal szórakoztatott, szerencséjére a zsűriben helyet foglaló csinos lány is partnere volt ebben.

Lassan éjfél. Eredményt hirdetnek: Szegedi Fanni a dobogón! Gábor Tamás második, a győztes pedig Basch Péter lett! Végül egy gyors közvélemény kutatás a közönséghez címezve: „Mennyire tetszik az új helyszín?” Tapsvihar jelzi a teljes megelégedettséget. Rendben, jövő hónapban Veletek ugyanitt!

/Polgár András/

Első három helyezett slam videoja:

Basch Péter: https://www.youtube.com/watch?v=SJnCwQxZu3U

Gábor Tamás „Indiana”: https://www.youtube.com/watch?v=8EUBGXUFIkQ

Szegedi Fanni: https://www.youtube.com/watch?v=q1jDyqmXWKU

videók: Polgár András