Joe Rosenthal

A hadsereg visszautasította, amikor fotósnak jelentkezett, mert túl gyenge volt a szeme. Világhírű fotója ma a katonai kitartás, áldozatkészség és győzelem egyik legismertebb jelképe.

Joe Rosenthal 100 évvel ezelőtt született, és bár közel öt évtizeden át fotózott, fotóriporteri munkájából élt, mindösszesen egy fotója lett híres. Ez az egy kép viszont a világ legközismertebb képei között van, Rosenthalnak pedig Pulitzer-díjat hozott.

Rosenthal 1911. október 9-én született Washingtonban, szülei orosz zsidó bevándorlók voltak. Hobbiból kezdett fotózni, de hamarosan hivatásává vált, amikor 1932-ben a San Francisco News fotóriportere lett.

Amikor az USA belépett a II. világháborúba, Rosenthal azonnal jelentkezett a hadseregbe fotósnak, jelentkezését azonban gyenge látása miatt visszautasították. Nem adta fel, másik utat keresett és az Associated Press (AP) fotósaként kísérte a tengerészgyalogosokat a háborúba. Jelen volt a csendes-óceáni küzdelmeknél, fotózott Új-Guineán és ott volt Guam elfoglalásakor.

Innen került az Iwo Jima szigetének elfoglalásáért folytatott küzdelembe, mely az egyik legtöbb áldozatot követelő csata volt a II. világháború történetében. Mindezt azonban a fotó készültekor még nem lehetett sejteni.

1945. február 23-án öt napja zajlott a küzdelem a szigetért, és úgy tűnt, a tengerészgyalogosok máris sikerrel járnak. Győzelmüket hirdetve zászlót állítottak a Suribachi hegyen. Rosenthal összetalálkozott Louis Lowery fotóssal, aki elmesélte neki, hogy épp most fotózta le a zászlófelvonást, de azért azt tanácsolta Rosenthalnak, hogy ettől függetlenül menjen fel a hegyre, mert nagyon szép a kilátás.

Louis Lowery fotója
Amikor felért a hegyre, érdekes látvány fogadta: valóban állt már egy zászlórúd, rajta az amerikai lobogóval, azonban katonák épp arra készültek, hogy egy újabb zászlórudat állítsanak fel, immár egy nagyobb lobogóval. Mint kiderült, az első zászlót kicsinek találta a vezetőség, nem lehetett elég jól látni, ezért döntöttek úgy, hogy ezt a fontos győzelmet nagyobb zászlóval kellene hirdetni.

Így Rosenthal, bár eredetileg úgy gondolta, elkésett, valójában mégiscsak lehetőséget kapott arra, hogy fotón rögzítse ezt az ünnepélyes pillanatot.

Csak remélte, hogy sikerült pont jókor exponálnia, a biztonság kedvéért pedig még egy csoportképet is készített a jelenlévőkről, akik boldogan ünnepelték a győzelmet.

A szigetért folytatott csata azonban még messze nem ért véget, összesen 36 napig tartott, ennek során 6621 amerikai katona meghalt, 19217 megsebesült. A védekező 22000 japán katonából mindössze 1083-an maradtak életben.

Rosenthal gyorsan elküldte a filmtekercset az AP-nek, de csak napokkal később értesült róla, hogy fotóját rengeteg napilap átvette és a címlapokra került. Amikor nem sokkal később valaki rákérdezett, hogy “ugye beállított volt a kép?”, ő arra gondolván, hogy a zászlófelhúzás utáni csoportképre céloz az illető, rávágta, hogy “persze”.

1945-ben Pulitzer-díjat kapott a fotóért, ez a figyelmetlenül adott válasz azonban végül egész életén át kísértette, magyarázkodásra kényszerítette. Az alábbi linken az idős Joe Rosenthal meséli – ki tudja hanyadjára – a fotó készültének történetét:

http://www.newseum.org/warstories/interviews/mov/journalists/journalistmovie.asp?id=32&anecdotenum=2&filename=bio_rosenthal_2#

A kételyek és vádak ellenére a fotó sikere megingathatlannak bizonyult, posztereken jelent meg, bélyegre is rákerült, egy John Wayne film plakátján is megjelenik, 1970-ben pedig a Canned Heat “Future Blues” c. lemezének borítóján ismerhetünk rá a zászlóállítás motívumára.

Maga a tengerészgyalogság is nagy becsben tartja a fotót, annyira, hogy az arlingtoni katonai temetőben a kép alapján készült hatalmas szobor állít emléket a tengerészgyalogság hőseinek.

Készül a szobor egyik figurája (forrás)

A szoborról képek sora található itt.

Maga Rosenthal anyagilag nem sokat profitált fotójából, az AP-től kapott 4200 dollár értékben háborús kötvényt, egy magazintól 1000 dolláros jutalomban részesült és kb. 700 dollárt keresett rádiós megjelenésekkel. Összességében saját beszámolása szerint kevesebb, mint 10 ezer dollárt keresett ezzel a képpel. De sose panaszkodott emiatt, a folyamatos bizonyítási kényszer ellenére mindig is büszke volt fotójára, és a pénznél jóval többre tartotta, hogy másokkal ellentétben neki sikerült élve hazajutnia a háborúból. A hat zászlóállítóból egyébként hárman élték túl az Iwo Jima-i csatát. Joe Rosenthal 5 évvel ezelőtt, 2006. augusztus 20-án hunyt el.