III. Gaál István filmnapok

„Szerencse is kell ehhez a szakmához, és egyáltalán nem mondhatom azt, hogy nemvoltam szerencsés ember. Csodálkozva nézem azokat, akik most, a pálfordulás után kiáltjákmagukat mártírnak. Én nem voltam mártír, amit a filmjeimért és a magatartásomért kaptam,az megszolgált, ekvivalens ár volt. Mindenért fizetni kell, azért is, ha az ember beáll atalpnyalók közé, azért is, ha megpróbálja megőrizni a szabadságát. A magatartásomat sokanhajlamosak voltak látványos kívülállásnak minősíteni, lehet, hogy annak tűnt fel, de nem voltaz. Egyszerűen arról volt szó, hogy miután én ezt az egész népies–urbánus ellentétet nemvoltam hajlandó elfogadni, nem maradt más utam. Következésképp gyakran kellett türelmesenkivárni az alkalmat, hogy léphessek. Hogy több filmet is csinálhattam volna? Nem tudom,a művészetben a mennyiség eléggé viszonylagos fogalom. Anélkül, hogy magamat hozzájukmérném, engedj meg két példát. Carl Theodor Dreyer 86 éves korában meghalt, kilencjátékfilm maradt utána. John Ford majdnem ugyanilyen idős korában halt meg, és 151 filmetcsinált. Mit gondolsz, John Fordnak mind a 151 filmje említésre méltó?Ha te úgy fogod fel az evilági létezésedet, mint szerepet, amely meg van írva, akkor alegegyszerűbb, ha ebből indulsz ki. Ez a szerep meg van írva, idő van, tehát azon tűnődni,hogy adós vagyok-e vagy sem, nem érdemes. Én legalábbis nem tűnődöm rajta. Bármennyirekitüntető hosszúságú az az idő, ami mögöttem van, mégis úgy érzem, hogy bennem vankörülbelül tíz játékfilmnyi energia. Tudom, ez óriási szám, de én energiát mondtam. Hogyebből mennyit tudok megcsinálni, az más kérdés.”
Gaál István (1933-2007)
(Pörös Géza: Gazdag pillanatok. Beszélgetés Gaál IstvánnalA Gaál István életművét áttekintő videointerjú az Országos Széchényi Könyvtár számárakészült 1993-ban.)

A Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet és a Gaál István Egyesület rendezésében 2011.szeptember 16-án 11-kor nyílik meg Pásztón (Múzeum tér 3.) a Gaál István Emlékszoba ésállandó kiállítás, majd 11.30-kor indul a III. Gaál István Filmnapok, melynek tematkája:
Választott hazák, Olaszország, Franciaország, India

Filmvetítések, előadások:

RENDHAGYÓ PÁRIZSI LELTÁR (színes dokumentumfilm, 58’, 2004)
Rendező, operatőr: Gaál István
„A hatvanas évek elején Párizsban arról álmodoztunk a ‘nouvelle vague’ rendezőivel: milyenjó lenne egy olyan könnyű kamera, amellyel képi jegyzeteket készíthetnénk. Sajnos nagyonsoká jött el a megoldás, a digitális elektronikus felvevőgép révén. De eljött. Így vállamon apehelysúlyú géppel – kézből persze, mert másként engedélyek kunyerálása, pénz (honnan?) – felveszem azt, amit érdekesnek tartok. Így történt ez Párizsban is. Rendhagyó leltártkészítettem arról a városról, melyet nagyon szeretek, s ahol első játékfilmem, a Sodrásbanvilágpremierje volt.” (Gaál István)
Előadó: A. Szabó Magda, a Duna Televízió kulturális főtanácsadója

RÓMAI SZONÁTA (színes dokumentumfilm, 54’, 1996)
Rendező: Gaál István
„Életünket meghatározó és ütemező időtartamban: egy napban igyekeztem bemutatni MammaRoma létezését hajnaltól napnyugtáig. A filmben szereplő rómaiakhoz több évtizedes barátságfűz. Ez az ötvennégy perces film egy rendhagyó, személyes emlékekből, élményekbőltáplálkozó ábrázolási kísérlet arról, hogy milyen a viszonyom a várossal, főként a benne élőemberekkel. Szerény és szemérmes vallomás. Nem több. Kísérlet.” (Gaál István)
Előadó: Dr. Angelo Bernardini, La Sapienza Egyetem professzora, Gaál István barátja
KALANDOZÁSOK HINDUSZTÁNIÁBAN – TARST KELETNEK! (színesdokumentumfilm, 58’, 2009)
Rendező, előadó: Bonta Zoltán

A Gaál István emlékszoba a filmrendező születésének 75. évfordulóján, 2008. augusztus25-én nyílt meg. Rövid szünet után, a Turisztikai fogadó frissen felújított épületében újramegnyílik és látogatható az emlékszoba és kiállítás, amely bemutja a Kossuth- és BalázsBéla-díjas filmrendező életútját, és rekonstruálja nappali szobáját.

Ajánlott írások:
Pörös Géza. Gazdag pillanatok. Beszélgetés Gaál Istvánnal (Filmvilág, 1993/11., 2007/12.)
Báron György: A képíró. Gaál István (Filmvilág, 2007/12.)
Valamint: www.gaalistvanegyesulet.hu

Tévéajánló:
Gaál Istvánt láthatjuk a Duna II. Autonómián, szeptember 1-én. 9.30-tól a következő
dokumentumfilmben:
Fényírók -– Gaál István Eiben Istvánról
2002-ben lett volna 100 esztendős minden idők egyik legjelentősebb magyar operatőre, Eiben István. Az akkor róla készült portréfilmben mások mellett Gaál István is megszólalt, felidézve a mester alakját és elemezve a „titokzatos Eiben-i fényt”. De az a beszélgetés nem csak Eiben Istvánról szólt – ott, a Magyar Filmintézet vágóasztalánál ülve Gaál István egy komplex filmtörténeti előadást rögtönzött a stábnak, megcsillantva elképesztő tudását, a film iránti olthatatlan szerelmét és lenyűgöző előadói képességét. A film az akkori beszélgetés teljes,
szerkesztett változata, melyből megismerhetjük Gaál István másik arcát is: római és indiai tanítványai után mi is láthatjuk, milyen tanár is volt a felejthetetlen filmrendező.
(szerkesztő: Németh Beatrix, rendező: Medgyesi Gabriella)

DVD-ajánló:
Megjelent Gaál István klasszikusa, a Sodrásban, melyet 1968-ban a filmszakma titkos szavazással beválasztott az 1948-1968 között készült 12 legjobb magyar film, a „Budapesti tizenkettő” közé. A Magyar Nemzeti Filmarchívum igényes kiadványán több extra is található:

Pályamunkások (1957) – főiskolás vizsgafilm (rendező: Gaál István)
Tisza – Őszi vázlatok (1962) (rendező: Gaál István)
Sodrásban – Harminchárom év után (dokumentumfilm, Duna Televízió, 2006)
Kompozíció és ritmus – Vincze Teréz kommentárja
Képgaléria – helyszínfotók és werkek

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks