Freedom Café – az improvizatív játék szabadsága

Íme, egy elbűvölő és figyelemreméltó kis csapat: két, kiváló zenészvénával megáldott budapesti srác, egy hegedű és a XX. század talán legkülönlegesebb hangszere, a Svájcból származó HANG. Az együttes játékának fő karakterét meghatározó különös, két egymásba fordított teknőspáncélra emlékeztető fém hangszer, alakjával és varázslatos, templomi harangjátékot idéző dallamaival hamar meghódította a világot. Mindösszesen körülbelül 5000 darab készült belőle, amelyből hat darab található hazánkban, s ebből kettő rendszeres szereplője a Freedom Café koncertjeinek.

freedom cafe

A magukkal ragadó előadások nagy részben improvizatív jellegűek és a formáció tagjai is folyamatosan, fellépésről fellépésre változnak, azonban a magot mindig a két magyar zenészfiú jelenti. Hozzájuk csatlakoznak alkalmanként a legkülönbözőbb tehetséges zenészek és énekesek a világ minden tájáról. A hihetetlen összhangban játszó csapat spontán szeretetzenéje egyszerre megérinti, megnyugtatja és elgondolkodtatja a hallgatóságot, s bár ha csak az előadás erejéig is, de békét lop a mai rohanó világunkban oly zaklatott szívekbe és elmékbe.

A csapat oszlopos tagjai Bakai Márton és Pável Norbert. Az ország legígéretesebb fiatal hegedűművészének számító Márton tehetsége hamar megmutatkozott, zenei irányultságát pedig professzionális komolyzenei alapok formálták. Nemzetközi szakmai elismertségét 2009-ben, Alexander Balanescu világhírű hegedűművésszel való közös munkájával érdemelte ki. Azóta számos nemzetközileg is elismert zenésszel, többek között Bródy Jánossal és Dresch Mihállyal zenélt együtt. Norbert, aki a HANG-művészet egyik legelismertebb nagykövete, a csillagok szerencsés együttállásának köszönheti felfedezése pillanatát, ugyanis 2008-ban egy ötödik kerületi téren játszott, mikor felfigyelt rá Jean-Michel Jarre, az elektronikus zene élő legendája, aki vendégelőadóként meghívta koncertjére. Ez után nem kérdés, Norbert előtt nyitva álltak, nem csak Európa, de India, Észak-Afrika és a Közel-Kelet hatalmas arénái, koncerttermei és nemzetközi fesztiválok színpadai.

freedom_cafe

Számos nagy sikerű külföldi fellépésük után itt lenne az ideje, hogy hazánkban is szélesebb körben megismerjék őket, s így játékuk színvonalához méltó figyelmet kapjanak és elismerésben részesüljenek.

A különös formáció legutóbbi koncertjét a Magyar Nemzeti Múzeumban a Robert Capa kiállítás záróakkordjaként hallgathatta meg az érdeklődő nagyközönség, de felléptek már korábban a Buddhista Főiskolán, a Rumbach Zsinagógában, a balatonkenesei Everness Fesztiválon és a Szimpla Kertben is, ahol többek között Pribay Valériával, Dávid Balázzsal, László Lillával és Kenderesi Gabriellával zenéltek együtt.

Zenéjüket hallgassák sok szeretettel a You Tube-on:

http://www.youtube.com/watch?v=NzZjD13neGE

Vagy az alábbi linken kövessék a Freedom Café Facebook oldalát:

https://www.facebook.com/freedomcafemusic

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks