Cod.Act – Cycloïd-ε – Zeneművészeti ihletettség és mérnöki találékonyság a Mélycsarnokban

Zeneművészet és tudomány találkozásából születetett találmány érkezett a Műcsarnok projekttermébe a napokban. Németország, Japán és Ausztria után április elejétől, május 4-éig Magyarországon először tekinthető meg egy különleges, úgynevezett kinektikus performatív hanginstalláció.

_MG_8725 _MG_8742

A közel négy méteres Cycloïd-ε című alkotás André és Michel Décosterd együttműködésén alapuló Cod.act művészcsoport munkája. A svájci testvérpár 1997 óta hoz létre gyakran természettudományos kérdésfeltevésekből kiinduló, különböző területeken szerzett tudásukat összegző műveket; André zenész és zeneszerző, Michel pedig építész.

_MG_8695 _MG_8710

A hang és mozgás kapcsolatának különböző aspektusait tanulmányozzák. Így a Cycloïd-ε, a vízszintes inga mintájára készült, ami a természetes hullámmozgás mesterséges reprodukálását vizsgálja. Ehhez hasonló performatív szobrokat már eddig is bemutattak, amelyek adott esetben a néző interakcióját igénylik. Megmozgatják a mű létrehozásában a résztvevőket, mint legutóbbi munkájukban, az Ingakórusnál (Pendulum Choir). 2013-ban ezzel elnyerték az Ars Electronica fődíját, az Arany Nikét.

_MG_8731 _MG_8720

Az előre programozott mozgást végző hangkeltő eszköz leginkább futurisztikus robotra vagy a szférák vélhető hangjára emlékeztet, ami talán elmenne egy sci-fi filmzenéjének is.

A körülbelül fél órás performanszban a mozgást szimfonikus zenekari hangszerek felvett hangjai kísérik, bár összetettségükben felismerhetetlenek, és így nem azonosíthatók.

A Cycloïd-ε 2009-ben készült el, azóta számos fesztiválon szerepelt világszerte. A 14. Japán Médiaművészeti Fesztivál nagydíjával jutalmazták, ugyanebben az évben a CYNETART fesztivál fődíját Drezdában nyerte el, majd szintén a 2010-es Ars Electronica hangművészeti szekciójának fődíját, majd 2011-ben a Transitio_MX elektronikus és videóművészetet bemutató fesztivál elismerését Mexikóvárosban.

Aki kíváncsi a művészet és tudomány találkozásából született, futurisztikus találmányra és szívesen belehallgatna a szférák vélhető hangjátékába, május 5-ig megtekintheti a Műcsarnokban. A performansz hétköznap 11 órától, délután 5-ig kétóránként indul, hétvégén pedig 10:30-tól óránként.

_MG_8690

mcs_mucsarnok(1)

 

 

 

 

 

 

A cikket írta és a fotókat készítette: Fülöp Noémi

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks