Carlos Spottorno: A PIGS országok

Carlos Spottorno 1971-ben született Budapesten, 2001 óta foglalkozik fotográfiával. Dokumentarista fotóprojektjei során többnyire valamilyen válság sújtotta, rossz hírű, nehéz helyzetben lévő területet mutat be, egyszerre építve az azokkal kapcsolatban kialakult társadalmi sztereotípiákra és lebontva azokat.

„A PIGS (angolul a „pigs” szó disznókat jelent, a kezdőbetűk pedig – Portugal, Italy, Greece, Spain – a négy, lentebb említett mediterrán országra utalnak) terminus az üzlettel és pénzügyekkel foglalkozó sajtó találmánya, amellyel Portugáliára, Olaszországra, Görögországra és Spanyolországra utalnak a jelenlegi anyagi helyzetükben. A média különösebb aggályok nélkül átvette ezt a pejoratív címkét, amelyet eleinte csak a neokonzervatívok és az angolszász országok használtak.

A mérhetetlenül magas köz- és magánadósság, a kormányzati deficit, az ingatlanpiaci válság, és általában mondva, a csalódást keltő politikai és gazdasági intézkedések célkeresztbe állították a PIGS országokat. Állítólag nem lesznek képesek állni a versenyt az erősebb európai testvéreikkel, ami végül néhányuk számára az monetáris unióból való kilépést jelentené – ami viszont az eurózóna bukásához vezethetne.

Mégis, mennyi igazság van ebben?

Megpróbáltam illusztrálni a PIGS terminus által felállított sztereotípiákat. Más szóval, mit látnánk, ha megpróbálnánk a pénzügyi sajtó cikkeit képekké transzformálni. Így képzelem, hogy hogy látnak bennünket a közgazdászok.

Az eredmény egy kliségyűjtemény, amely egyszerre igaz és hiányos. Ahogy egy útikönyv óvatosan elkerül mindent, ami nem vonzó, ez a projekt megmutatja mindazt, amit kínosnak találunk – gyakran joggal, időnként igazságtalanul. Akárhogy is, ez csak egy alkalom volt arra, hogy a PIGS országok életének egy különleges aspektusát megvilágításba helyezzem. Végül, ami a leginkább szembeötlik ezeken a képeken, az az országainkban lévő pozitívumok, a szép és a remény kirívó hiánya – az, ami egyébként még mindig megmaradt.”

/Gáspár Balázs/

Forrás: http://www.spottorno.com/