Beszámoló. Tavaly rendezte meg 16. alkalommal a Szellemkép Szabadiskola Fotográfus és Filmes Alkotótáborát

A Szellemkép Fotográfus és Filmes Alkotótábora tizenhatodik alkalommal került megrendezésre 2010. augusztus 1–8-ig. Az idei évben újdonság volt Kása Béla fotográfus portré szekciója, ami méltán volt népszerű, és emellett frissítően hatott a már jól bevált tematikára.
Az autonóm riport szekció Vancsó Zoltán vezetésével ismét fáradhatatlanul járta a környékbeli falvakat és helyszíneket.
A Fuchs Lehel vezette kreatív fotográfiai gyakorlatok csoportban dolgozó kezdők számára pedig a tábor végére elért ugrásszerű fejlődés hozott nagy sikerélményt.

Délutánonként Asztalos Tamás nagy érdeklődésre számot tartó előadásai segítették a kezdők és haladókdigitális technikai tudásának fejlődését és elmélyülését, illetve egy helyszínen kialakított számítógépterem folyamatosan rendelkezésre állt az utómunkálatokra, Tamás szaktudására pedig a nap 24 órájában számíthattak a hallgatók.

Analóg és digitális technikával egyaránt dolgoztunk minden szekcióban, a portré szekció keretében egy műtermet rendeztünk be, ahol a világítástechnika műtermi sajátosságait lehetett megtanulni, illetve ahol egy Mamiya középformátumú géppel készítettek portrésorozatot a hallgatók.
A most is jellemző családias létszám mellett a tavalyi évhez viszonyítva kétszer akkora képanyag született, az elmélyült munka és a lelkesedés eredményeképpen.

 

 

 

Az évek során minden táborunkban több film is készült. Ma már a hallgatók a digitális technikát kihasználva DV vagy HD kamerákkal dolgoznak, azonban a haladó filmkészítőknek még mindig lehetősége van super 8-as filmnyersanyagra dolgozni, szinte egyedülálló módon, a táborban.

Bővebben táborainkról és az idén induló XVII. Fotográfus és Filmes Alkotótáborunkról itt olvashatsz.

Ízelítőként két super8-ra forgatott filmünket is meg tudod nézni.