„Az utca olyan, mint egy idegvégződés” – Everybody Street filmajánló

Az Everybody street című független dokumentumfilm a New York-i street fotósok ma élő legjobbjait mutatja be, érzékletesen átadva azt a pezsgő, sűrű rohanást és sokszínűséget, ami egy ilyen nagyvárosban tapasztalható.

subway-by-bruce-davidson-forras_wmagazine.com (1)

„Az egyetlen dolog, amit akarok: fotókat készíteni. Semmi más nem érdekel.”
„Tudom, hogy kinn kell lennem, figyelni az életet.”
„Még akkor is, ha ez maga a káosz, van benne egy pillanat letisztultság.”
“Ez az egyetlen eszköz, ami megállítja az időt.”
„Amikor a kamera mögött állsz, nem vagy részese a szörnyűségeknek, csak megfigyelője. Én így próbáltam megőrizni az ép elmémet.”

everybodystreet-02-forras-ladyandthesweatshop.comeverybodystreet-01-forras-ladyandthesweatshop.com

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok hangzanak el olyan fotósok szájából, mint Bruce Davidson, Elliott Erwitt, Jill Freedman, Bruce Gilden, Joel Meyerowitz, Rebecca Lepkoff, Mary Ellen Mark, Jeff Mermelstein, Clayton Patterson, Ricky Powell, Jamel Shabazz, Martha Cooper, és Boogie. Fotósok, akiknek az utca szolgál témául és inspirációul.  Nem ők hozzák létre mesterségesen a kamera elé táruló világot – mint egy stúdió vagy megrendezett fotózásnál – hanem egyszerűen reagálnak a környezetükre, hagyva, hogy az fejezze ki önmagát. Ők csak meglátják, amit nem sokan látnak meg) és megörökítik. Milyen fantasztikus érzés: megmutatni másnak azt, amit csak te láttál, csak te éltél meg, csak számodra létezett. Azáltal azonban, hogy lefotóztad, a képed szemlélői is átélhetik ezt a „letisztult”, személyes pillanatot. Megosztod velük és ami addig csak neked létezett, egyetemes valósággá válik.

everybodystreet-06-forras-wmagazine.com

A film rendezője Cheryl Dunn, aki szintén fényképész és New York szerelmese. A fotózás mellett több kisfilmet is készített már, de az Everybody Street az első egészestés műve. A film eredetileg rövidfilmnek indult, de a pozitív visszajelzések és némi pénzgyűjtés után (Kickstarteres projektként) kinőtte magát.

A mű egy érdekes, inkább csak kedvcsináló betekintést ad a nyüzsgő nagyvárosi fotózásba, szemezgetve a fotósokkal készült interjúkból és fotóikból. Persze másfél órába nem is igazán lehetne egy ennyire szövevényes és szubjektív témát boncasztalra fektetni, így ez nem is hiba. Gördülékenyen visz magával, lenyűgöző fotókkal, inspiráló gondolatokkal és ugyanilyen szellemiségben elkapott, 16 mm-es filmre forgatott vágóképekkel, bizonyítva Dunn érzékenységét. Maga a film is olyan, mint a téma: igazi sztori vezetése, eleje-közepe-vége nincs, ugyanolyan kaotikus gombolyag, mint egy séta a tömény városban.

everybodystreet-03-forras-ladyandthesweatshop.com

everybodystreet-04-forras-ladyandthesweatshop.com

Az Everybody street mozikban egyelőre nem látható, azonban a Vimeo független filmeket felkaroló aloldalán (https://vimeo.com/ondemand) „kikölcsönözhető” (5$) vagy megvásárolható (13$). Akit érdekel az utcai fotózás, annak mindenképp egy érdekes darab!

/Juhász Norbert/

előzetes: https://vimeo.com/67686564
http://everybodystreet.com/
http://www.imdb.com/title/tt2784462/?ref_=fn_al_tt_1

https://www.kickstarter.com/projects/everybodystreet/everybody-street