A hét fotósa: Walde Huth

Waldberta Huth 1923 januárjában, Stuttgartban született. Az volt az álma, hogy színésznő lesz, édesapja tanácsára viszont fotográfiát tanult végül. A weimari főiskolán tanult és hamarosan megszerette a fotográfiát – vizsgáit a háború közepén tette le. Ezután Wolfenbe került az Agfa gyárába, ahol ekkoriban a színes fotózás fejlesztésén dolgoztak.

 

A háború után hamarosan megnyitotta saját műtermét Esslingenben. Portrék mellett színházi felvételeket és tárgyfotókat készít, és egyre jobban foglalkoztatja a divatfotózás. A divat révén megismeri a világot, utazni kezd. Leghíresebb képei Párizsban készülnek, ahol az akkor leghíresebb modelleket van lehetősége fotózni. Képeinek különlegessége, hogy nem a műterem steril környezetében készíti őket, hanem kiviszi modelljeit a városba. A Vogue is felfigyel rá, Huth azonban visszautasítja a magazin ajánlatát, ugyanis férjhez készül menni. Férje az építészeti fotográfus Karl Hugo Schmölz, akivel Kölnben közös stúdiót nyitnak 1958-ban, a férfi haláláig (1986) itt dolgoznak közösen.

Walde Huth később egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerül, kénytelen eladni a házat, ahol a műterme van, ő maga a ház egykori pincelaborjában kialakított lakásban él tovább. Egészen idős koráig aktívan fotózott, 2011. november 11-én egy lakástűz során vesztette életét.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz hozzánk a Facebookon!