A hét fotósa: Harry Gruyaert

A kevésbé ismert fotósok táborába tartozik a 75 éves belga Harry Gruyaert, pedig színes fotóit látva a köztudatban is a legnagyobbak között van a helye. Nem véletlenül nyert felvételt a Magnum fotóügynökségbe 1981-ben.

 

harry-gruyaert1-copyHarry Gruyaert Antwerpenben született 1941-ben. Katolikus családban nevelkedett, ahol „a hierarchia szerint Isten és a Pápa után édesapja következett”. Az az édesapa, aki az Agfa-Gevaert filmgyárban dolgozott, ahol ő tesztelte az Agfa korai színes filmjeit. Hiába volt azonban több kamerájuk is otthon, apja nem tekintette komoly szakmának a fotográfiát, ezért fiát beíratta egy szakmunkásképzőbe, de Harry hamar rájött, hogy nem ez az ő útja. 18 évesen már tudta, hogy a fotózással szeretne foglalkozni, és mivel Antwerpent unalmasnak találta, úgy döntött, beiratkozik a brüsszeli School for Photo and Cinema iskolájába, ahol 1959-től 1962-ig tanult. Elkezdett moziba járni, hetente legalább 5 előadásra váltott jegyet, állítása szerint szinte mindent a filmekből tanult meg.

 „Az iskola borzasztó volt, semmit nem tanultam. Filmeket viszont néztem, kezdtem megérteni a kompozíció és a mozgás mibenlétét. Galériákba jártam, festményeket néztem, magazinokat és könyveket vásároltam, s egy idő után felfedeztem, hogyan is kell látni.”

Az iskola befejezése után Párizsba költözött, hogy többet tanuljon és találkozzon híres fotográfusokkal. Eközben egy flamand tévénél operatőrként is dolgozott. A színek és fények a kezdetektől vonzották. Színekkel igyekezett mélységet csempészni a képeibe. Jócskát megelőzte korát, hiszen ekkoriban a színes fotózás csak a reklámszakmában volt elterjedt. A pop art felfedezése, Warhol és Lichtenstein képei újabb megerősítést adtak neki ahhoz, hogy folytassa utazását a színek világában.

 

A szín izgalmas. Vonzza az embereket, tele van érzelmekkel. Olyan titkokat rejt, amelyekhez szívesen térek vissza újra és újra.”

 

harry-gruyaert1

 

1969-ben Marokkóba utazott. Az ottani színes világ természetesen magával ragadta, ott készült fotósorozatáért 1976-ban megkapta a Kodak-díjat. Ebben az évben utazott először Indiába, aztán 1987-ben Egyiptomba is eljutott. Ezekben az országokban készítette leghíresebb fotóit, de Írországban és szülőhazájában, Belgiumban is szívesen fényképezett. A hetvenes, nyolcvanas években egy Volkswagen Kombival utazta végig Európát, többet tartózkodott az autóban, felszerelésével a hátsó ülésen, mint amennyit otthon volt. Már ha volt otthon. Éveken keresztül másoknál húzta meg magát: néha összeszedett egy barátnőt, máshol barátokat szerzett, és náluk lakott.

 

harry-gruyaert3

 

Munkásságából több könyv is készült. Színes képeire jellemző a fény-árnyék játék és a gyönyörű kompozíciók. A távoli országok fotózásakor kerülte az egzotikumot és a különlegességet hangsúlyozó kliséket.  Képeiben leginkább a sajátos hangulat megragadó.

 

Azon kevesek közé tartozik, akik a kortársainál sokkal hamarabb váltottak digitális technológiára, Gruyaert meggyőződése ugyanis, hogy a digitális technika teljesen új lehetőségeket nyit meg az alkotó előtt, és a színekbe is olyan életet tud lehelni, amely létezésük valódi fényét ragyogja vissza.

Szerző: Kocsány Kornél

harry-gruyaert11

harry-gruyaert14

harry-gruyaert5

harry-gruyaert2

harry-gruyaert8

harry-gruyaert7

harry-gruyaert10

harry-gruyaert4

 Források:

-    https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Gruyaert

-    http://www.telegraph.co.uk/photography/what-to-see/harry-gruyaert-turns-colour-photography-into-art/

-     https://youpic.com/learn/video/2/interview-with-harry-gruyaert

-    http://121clicks.com/inspirations/harry-gruyaert-inspiration-from-masters-of-photography

 

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljükA következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>